Concesionarea aeroportului internațional Chișinău în dezbatere (Dumitru Alaiba/ Unimedia.info)

De aproape un an exporturile stagnează, remitențele sunt în derivă, iar moldovenii care muncesc în străinătate investesc mai puțin (Veaceslav Ioniță/Moldova. org).

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale de la Chișinău


Unimedia.info publică opinia deputatului Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, despre vânzarea companiei Avia Invest concesionara Aeroportului Internaţional Chişinău. El consideră că niciun sechestru din Moldova nu ar fi putut să împiedice vânzarea companiei Avia Invest. „Ceea ce se întâmplă, de fapt, este un scenariu clasic din Europa de Est, în care oligarhii întâi fură activele unui stat cu instituții slabe, sau le cumpără ieftin, după care aceste active sunt vândute investitorilor credibili și hoții fac profit. Furi de la stat, după care vinzi unui investitor mare”, notează Alaiba. După părerea lui, lumina reflectoarelor trebuie să cadă peste cei care au stat prin instituții și au desenat schemele și legile ce au permis furturile, cei care au semnat contracte extrem de nefavorabile pentru stat.

Declaraţiile contradictorii ale autorităţilor despre tranzacţia cu Aeroportul vorbesc despre faptul că guvernarea fie nu are ceva de spus, fie are ceva de ascuns, consideră unii experţi citaţi de NewsMaker.md. „Este o poveste foarte neplăcut care arată că piciorul stâng nu ştie ce face piciorul drept”, afirmă comentatorul economic Victor Ciobanu. El este de părerea că autorităţile încearcă fie să ascundă informaţii, fie să prezinte o versiune comună a evenimentului. „Vor încerca probabil să spună că această tranzacţie e cea mai bună din cele mai proaste opţiuni”, crede Ciobanu. Avocatul Ion Dron spune că din punct de vedere juridic e dificil de comentat situaţia întrucât autorităţile nu vorbesc despre prevederile contractului de concesiune a Aeroportului.

„Contractul existent de concesiune este unul defectuos, însă chiar și în acest contract defectuos există anumite obligațiuni, iar atunci când ele nu se respectă acest contract poate fi reziliat”, explică fostul secretar de stat de la ministerul Transporturilor, Oleg Tofilat, citat de sputnik.md. „Eu cred că autoritățile trebuie să depună mai mult efort. Niciun sechestru din Moldova nu ar fi putut să împiedice această vânzare, în condițiile în care tranzacția a avut loc într-o altă țară. Comisia de monitorizare a concesiunii, care are rolul de a constata dacă partenerul privat își respectă angajamentele, trebuie să vadă dacă clauzele contractuale sunt pe deplin îndeplinite, dacă nu, atunci contractul poate fi reziliat, oricare ar fi proprietarul”, susține Oleg Tofilat.

Într-un editorial pe cotidianul.md jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează că „impotența actualilor diriguitori e șocantă și revoltătoare. După ce au rupt cămașa (inclusiv Dodon) pe la toate emisiunile că au blocat tranzacția cu Aeroportul, aflăm că aceasta s-a încheiat”. Jurnalistul crede că fostul coordonator al coalişiei de guvernare şi lider al PD Vlad Plahotniuc are telecomandă şi lucrează de la distanță. „Ce folos că ai Consiliu Suprem de Securitate, ce folos că ai Guvern și, teoretic, deții toată puterea, dacă bateriile la telecomanda lui Plahotniuc sunt încă noi? Impotența voastră doare, pentru că ea arde speranțe. Ultimele speranțe. Iar pe acest fundal, dracu’ nu mai pare atât de negru”, concluzionează Vitalie Călugăreanu.

De aproape un an exporturile stagnează, remitențele sunt în derivă, iar moldovenii care muncesc în străinătate investesc mai puțin în imobil ca urmare a reîntregirii familiilor, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță citat de moldova.org. El consideră, între altele, că e nevoie de demonopolizarea exporturilor. „Republica Moldova are un potențial enorm de livrarea a produselor cerealiere care se cifrează la 500 mil. dolari, dar care ușor poate fi crescut la un miliard USD. Monopolul a limitat din capacitatea businessului de a-și valorifica la maxim potențialul”. Expertul mai recomandă atragerea banilor pe piața imobiliară a moldovenilor care muncesc în străinătate.