Andrei Năstase: chestiunea Procurorului General este esențială, pentru că Procuratura este pur și simplu blocată” (Coditianul.md)

Grupul tehnologic S&T AG din Austria încearcă pentru a două oară să intre pe piața moldovenească (noi.md).

Pe platforma tribuna.md, Dumitru Spătaru îşi prezintă punctul de vedere despre cât de necesar ar fi un nou acord de guvernare. Pentru un asemenea acord insistă Socialiştii şi, personal, Preşedintele Igor Dodon, dar ideea nu pare să fie agreată de cealaltă tabără guvernamentală. Dacă gândim din punct de vedere al interesului politic al Blocului ACUM, poziţia acestuia poate fi înţeleasă – controlând la moment peste 90% din Guvern cu doar 26 mandate de deputat, ei riscă să-şi diminueze ponderea la guvernare în cazul semnării unui nou acord. Cu siguranţă, socialiştii, având 35 mandate de deputat, nu se mai pot mulţumi doar cu două funcţii în Guvern (cea de ministru al Apărării şi cea de vicepremier pentru Reintegrare), mai ales că oficial sunt şi ei responsabili pentru guvernarea ţării. Dar ce va urma? Părerea autorului e că sau se semnează un nou acord, sau fiecare merge mai departe pe propriul drum.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Cotidianul.md citează declaraţia unui lider al coaliţiei de guvernare, Andrei Năstase, care revine pe neaşteptate la ideea procurorului european. Năstase a declarat în cadrul unui interviu pentru Oficial.md că înainte de semnarea unui nou acord de coaliție cu PSRM va insista să se revină la problema alegerii procurorului general. „Spre exemplu, chestiunea Procurorului General este esențială, pentru că procuratura, în forma ei de agregare de astăzi, este pur și simplu blocată. Am lansat de prea multă vreme varianta unui procuror general european, pentru o reformă reală a justiției, dar observ că președintele are o problemă cu cetățenia unui procuror competent și nu pune în valoare schimbările esențiale pe care doar un astfel de procuror le poate face. Ce-l împiedică pe şeful statului să ofere foarte rapid cetățenia unui procuror european absolut competent? Aparent nu-l împiedică nimic! Așa că voi insista pentru un procuror european competent, independent. Situația actuală nu mai poate fi multă vreme tolerată. Ori facem justiție, ori schimbăm în profunzime abordările”, a declarat Năstase.

Referindu-se la acelaşi subiect zilele trecute într-o apariţie televizată, Maia Sandu a lăsat şi ea de înţeles, potrivit adevarul.md, că Blocul ACUM nu a renunţat la ideea privind numirea în funcţia de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova. Prim-ministra a precizat şi că nu există voturi suficiente în Parlament în vederea modificării legislaţiei pentru a permite unui cetăţean străin să deţină funcţia respectivă. În aceste condiţii, Maia Sandu a declarat că va încuraja procurorii care activează în alte ţări, însă care deţin cetăţenia Republicii Moldova, să participe la concursul de desemnare a procurorului general. Maia Sandu susţine că există procurori moldoveni care ar activa chiar şi în Statele Unite ale Americii. „De exemplu, a spus ea, ştim că în România există cetăţeni ai Republicii Moldova care deţin funcţia de procuror. Ştim că în SUA sunt procurori federali care deţin cetăţenia Republicii Moldova. Nu ştiu dacă aceşti oameni vor candida, dar noi vrem să-i încurajăm pe toţi să candideze, să avem o alegere mai mare şi să putem să selectăm pe cineva care este foarte potrivit pentru această funcţie impotantă”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Maia Sandu a mai spus că noul procuror general ar urma să fie desemnat până la sfârşitul lunii octombrie.

Plahotniuc își vinde activele din Moldova, titrează noi.md. Ceea ce i-a servit drept pretext este un articol de pe mold-street.com despre detaliile tranzacției Bass System SRL, achiziţionat de Grupul tehnologic S&T AG din Austria, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est. Acesta a achiziționat o cotă de 51% din capitalul firmei Bass Systems SRL din Moldova. Tranzacția, efectuată pe 28 august 2019 și anunțată de Bursa din Taiwan, ar fi fost efectuată cu o persoană fizică şi nu o companie. Cine este această persoană fizică nu este specificat. Potrivit unor surse care au dorit să își păstreze anonimatul, scrie publicaţia, în anii 2000 Grupul tehnologic S&T AG a mai încercat să pătrundă pe piața din Republica Moldova. Atunci compania crease împreună cu omul de afaceri Alexandru Copacinschi - S&T Mold. Afacerea nu a avut sorți de izbindă, dat fiind faptul că Vlad Plahotniuc fondase Bass Systems. Pe parcursul mai multori ani, Plahotniuc împreună cu partenerul său de afaceri Petru Onisim a obligat toate organele de stat să lucreze exclusiv cu compania Bass Systems. Mai mult decît atît, o bună parte din proiectele inițiate de companie așa și nu au fost duse pînă la capăt. Iar acum, Grupul tehnologic S&T AG din Austria încearcă pentru a două oară să intre pe piața moldovenească.

Unimedia.info citează comentariul deputatului PAS, Dumitru Alaiba, în urma vânzării companiei Bass Systems: „Ei vând tot și scot ultimele profituri din această țară”, crede deputatul. „Da, ei vând tot și scot ultimele profituri din această țară. Sunt sigur că aveau planuri mai mărețe decât să vândă și să fugă, mai aveau multe scheme în gând, mai planificau să fure această țară încă minimum zece ani. Dar totuși, își scot ultimii bani și o fac cu prea mare ușurință.”

„Partea bună - asta înseamnă că ei nu planifică să se mai întoarcă. Să fi planificat să se întoarcă, nu vindeau. Partea proastă - instituții ale statului, inclusiv cele pentru care ne-am dat votul, ar trebui să acționeze și nu prea o fac”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.