Într-un comentariu din ziarulnational.md, Nicolae Negru scrie că Ucraina reintră într-o nouă perioadă de turbulențe după ce Zelenski a acceptat „formula lui Steinmeier” în procesul de reglementare a conflictului din Donbas. Dacă până nu demult, continua el, se vorbea despre exemplul prost pe care l-ar prezenta federalizarea Republicii Moldova pentru Ucraina, de acum înainte e valabilă temerea că aplicarea formulei Steinmeier în Donbas, fără retragerea trupelor ruse, face posibilă aplicarea acesteia în cazul conflictului transnistrean. În viziunea autorului, un „statut special”, cu prezența trupelor ruse în Transnistria, ar fi o parodie ucraineană pe teritoriu moldav.
Your browser doesn’t support HTML5
În perspectiva reuniunii de la Bratislava, unde va avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, Negru crede că „ce ni se pregătește nouă în realitate știu doar Lavrov și Steinmeier”. El aminteşte că ex-premierul și deputatul PD Pavel Filip a atenţionat, în legătură cu un document pentru reuniune, că „se introduce un sistem de garanții în dezavantajul R. Moldova”, se încearcă constituirea a „două entități de drept distincte într-un stat reunificat” și a unui „sistem juridic paralel supranațional”. Dacă un asemenea document există și va fi semnat, Republica Moldova va deveni federalizată de facto, iar elaborarea și votarea „statutului special” pentru regiunea separatistă va rămâne o simplă formalitate, conchide el.
Iulian Chifu continuă tema pe deschide.md. Potrivit lui, Zelenski nu acceptă capitularea așteptată de Putin, iar formula Steinmeier este de fapt o variantă ucraineană. Formula rămâne în cadrul liniilor generale îmbrățișate de Ucraina și în perioada Poroshenko, singura diferență marcantă este acceptarea ideii de statut special ca pas de făcut chiar înainte de lansarea procesului de retragere a trupelor, explică autorul. E un compromis costisitor pentru actualul președinte, care aduce deja probleme, a forța cedări suplimentare e nerealist. Obiectivul este acela de a obține pacea în Donbas, mai ales că zilnic mor oameni pe linia de demarcație. Dar varianta calificată drept cedare, capitulare sau compromis inacceptabil nu poate fi asumată de către Ucraina nici sub Președintele Vladimir Zelenski, conchide Iulian Chifu.
Normalizarea dialogului cu Rusia se transformă într-un obiectiv urgent în unele capitale europene, constată într-un comentariu publicat de ipn.md politologul Dionis Cenuşă. Se crede, continua el, că îndepărtarea Rusiei ar multiplica problemele Europei mai mult decât invers. Degajarea tensiunilor americano-iraniene, stabilitatea Libiei necesară pentru controlul fluxurilor migraționale trans-mediteranene, consolidarea multilateralismului împotriva „protecționismului de tip trumpian”, reprezintă câteva din liniile de cooperare, unde capitalele europene simt nevoia de a ține Rusia mai degrabă aproape decât departe. Logica refacerii podurilor se resimte în politica externă a țărilor din vecinătatea comună a UE și Rusiei – Moldova, Georgia și Ucraina, care rămân pro-europene, dar în funcție de motivațiile de țesătură locală încearcă să obțină relații constructive cu Rusia. În toate aceste eforturi, se pune accentul pe beneficii imediate, iar riscurile și costurile pe termen lung sunt ignorate. Refacerea dialogului cu Rusia, pentru țările periferice din Europa de Est, trebuie să exprime deplin suveranitatea lor națională, în loc să o suprime.
TV8.md citează un mesaj de la FaceBook al preşedintelui Igor Dodon, care se referă la accidentele rutiere din ultima vreme. „Se cer luate măsuri urgente, severe, concrete, de maximă eficiență, pentru a pune capăt acestor tragedii. Constatăm că metodele care au fost și sunt aplicate în prezent de responsabilii pentru securitatea rutieră nu funcționează. Sau oamenii respectivi sunt de o incompetență și indiferență criminală, sau metodele lor sunt depășite. În ambele cazuri, se cer demisii de onoare sau anchete interne și reforme”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. Igor Dodon cere ca „Guvernul și Legislativul să se convoace în comisii speciale pentru a propune un set urgent de modificări la legislație, pentru a înăspri controlul și pedepsele în trafic.”