Jurnaliștii de la Radio Chișinău citează mai mulți experți care comentează învestirea membrilor Guvernului de un președinte interimar în condițiile în care președintele ales este în funcție. Expertul în drept constituțional Alexandru Arseni afirmă că este o ilegalitate și ilegitimitate. „Orice document semnat de miniștrii respectivi nu are nicio putere juridică. Nu are, pentru că ei nu sunt legitimați prin voința constituțională”, a adăugat el. Fostul membru al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, însă, susține că e o mișcare absolut legală. „Domnul președinte consideră necesar să nu-și exercite aceste atribuții, iar pentru a nu bloca activitatea Executivului, Curtea Constituțională a decis că în astfel de situații se creează interimatul funcției de președinte”, conchide Osmochescu.
Your browser doesn’t support HTML5
Tot pentru Radio Chișinău, fostul consilier prezidențial, comentatorul politic, Vlad Țurcanu a declarat că actuala guvernare dorește cu orice preț să se prezinte ca o forță pro-europeană. „Acest impas juridic, determinat de refuzul lui Igor Dodon de a își îndeplini atribuțiile constituționale, este o consecință directă a jocurilor politice care au permis propulsarea acestuia în funcția supremă din stat.”
Într-un comentariu publicat astăzi de portalul Media-azi.md, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, abordează problemele presei scrise din Republica Moldova în context global. Jurnalista scrie că ziarele revin pe piața mass-media internațională, pe când în țară tirajele sunt în declin permanent. Radu citează rezultatele celui mai recent studiu sociologic, care conchide că cel mai vândut ziar în acest stat este Komsomolskaya Pravda. „Autoritățile, care declară lupta cu propaganda și știrile false, ar trebui să își pună întrebarea, de ce în R. Moldova, cel mai popular ziar tocmai e produs în Federația Rusă și face deseori uz de texte manipulatorii?”.
„Interimatul s-a încheiat. Dodon e din nou președinte!”, titrează sarcastic Deutsche Welle, în materialul semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu despre învestirea noilor membri ai Guvernului și promulgarea noilor amendamente la Codul Audiovizualului. stopeze propaganda. „Printre noii membri ai Guvernului se numără și cei doi foști prim-miniștri care au semnat garanțiile bancare pentru creditarea celor trei bănci comerciale devalizate în timpul celebrului „jaf al secolului” - Iurie Leancă și Chiril Gaburici, dar și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase”.
Pe blogul său, expertul Rosian Vasiloi scrie despre „puterea” pașaportului moldovenesc, care s-a clasat pe locul patru în topul din statele post-sovietice și pe locul 48-lea în lume. El spune că e o îmbunătățire semnificativă față de anul trecut, în condițiile în care cetățenii RM pot vizita fără vize 110 țări.
Impactul justiţiei nereformate îl poate simţi fiecare om, scrie vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, citat de portalul Jurnal.md. Acesta invocă o experință personală la judecătoria Chișinău, notând birocratizarea excesivă a sistemului: „Cetăţenii şi agenţii economici pot aştepta şi pot pierde timpul şi banii în perioada în care judecătoriile, oficial plătite din impozitele noastre, timp de o lună sunt preocupate de rapoarte”, a conchis Slusari.
Despre cartea pe care ar trebui să o citească toți politicienii și jurnaliștii din Moldova scrie Igor Volnițchi într-un comentariu pentru portalul Tribuna. E vorba de romanul „Cinci colțuri” de Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Autorul punctează că deși acțiunea se desfășoară în Peru, acest roman parcă e scris pentru moldoveni, pentru situația pe care o traversează țara noastră de mai bine de 26 de ani, dar mai ales în ultimii doi ani: „E un roman care arată luxul în care trăiesc un mic procent din populația țării și mizeria, sărăcia la limită în care-și duc existența restul populației… […] Apropo, e un roman inspirat din fapte reale”, punctează Volnițchi.