„Cincizeci de umbre” ale dosarelor miliardului furat (Anticorupție.md)

„Mă tem că România începe să ia exemplu de la R. Moldova... în schimbarea frecventă a miniștrilor” (Iurie Chirinciuc/Tribuna.md).

„50 de umbre” ale dosarelor miliardului furat – așa este intitulată o investigație publicată pe portalul Anticorupție.md, semnată de Mariana Rață și Victoria Dodon. „Dosarul Șor”, „dosarul Filat” și „dosarul Platon”, trei cauze penale pe care le invocă de fiecare dată procurorii atunci când sunt întrebați despre investigarea furtului miliardului, au avut „destine” diferite din momentul pornirii urmăririi penale, scriu jurnalistele: „În două dintre aceste cauze au fost semnalate mai multe încălcări procedurale, excese din partea procurorilor și judecătorilor, rele tratamente și încălcarea drepturilor omului în arest și detenție.”

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au profitat de participarea la reuniunea de la Paris, privind reglementarea conflictului transnistrean, organizată de APCE, pentru a se prezenta ca o victimă a autorităților constituționale și de a-și promova așa-numita independență față de Chișinău, consideră analistul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. El afirmă că această situație e încă un exemplu periculos care plasează regiunea separatistă pe poziția un partener egal de discuții. „Separatiștii caută în mod metodic parteneri în Occident pentru a-și întări pozițiile”, a conchis Țurcanu.

Despre cheltuielile suburbiilor pe banii primiți de la Primăria Chișinău în anul 2017 scrie Doina Stimpovchii pentru portalul MoldNova. Autoarea menționează că de cei mai mulți bani s-au învrednicit localitățile Budești, Grătiești și Colonița care au investit în reparația drumurilor, grădinițelor, aprovizionarea cu apă și construcția rețelelor de canalizare. „Suburbiile care au beneficiat de cele mai generoase sume, nu sunt și cele mai populate”, constată jurnalista.

Clasa politică de la București trebuie să fie gata să pledeze corect cauza integrării R. Moldova în circuitul valorilor europene autentice, scrie, într-o postare pe blogul personal, ex-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, citat de Tribuna.md. El scrie despre demisia prim-ministrului român Mihai Tudose, anunțată luni: „Mă tem că România începe să ia exemplu de la R. Moldova. Iar acest exemplu al schimbării frecvente a prim miniștrilor într-un stat care înregistrează cea mai mare creștere economică din UE este unul care îi face pe vecinii noștri, dar și pe adversarii istorici să-și frece mâinile de bucurie.”

În Moldova apar constant tot felul de asociații, organizații, mișcări care, inducând lumea în eroare cu numele lor, sunt menite de fapt să-l susțină pe Igor Dodon, afirmă Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. Autorul scrie despre grupul numit „Urmașii lui Ștefan”, care ar avea menirea să contrabalanseze evenimentele organizate de tinerii unionişti. Citez: „Urmaşii lui Ştefan vor ca împreună cu Băsescu să dispară toţi cei care nu cred că Moldova e raiul pe pământ”. Antiromâni, rasişti, dodonişti: cam ăsta pare un rezumat al CV-ului „Urmaşilor lui Ştefan”, spune Vakulovski.