Peter Michalko: Structurile europene urmăresc foarte atent investigarea fraudei bancare (interviu Radio Chișinău)

Factori de instabilitate ai Republicii Moldova (Nicolae Negru/IPN).

Ani la rând radiodifuzorii moldoveni au profitat de ambiguitatea prevederilor legale și de lipsa unor sancțiuni dure pentru încălcări, jucând după propriile reguli, afirmă jurnalistul Dorin Scobioală, într-un comentariu publicat pe portalul Media-Azi. După introducerea legii împotriva propagandei rusești, autorul se întreabă dacă aceeași soartă va paște și propaganda internă: „Situația actuală, în care posturile de televiziune au devenit practic organe de propagandă ale unor formațiuni politice este inacceptabilă și revoltătoare.” Scobioală a conchis că atâta timp cât și membrii CCA, și membrii Consiliului de Observatori Teleradio-Moldova sunt numiți pe criterii politice, nimic nu se va schimba – legile se vor adopta „cu dedicație”, iar sancțiunile vor fi aplicate selectiv și la indicație.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

Structurile europene urmăresc foarte atent investigarea fraudei bancare, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău. El s-a referit și la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile pentru deblocarea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro, printre cele mai importante fiind implementarea noului sistem electoral. „Este important ca standardele democratice să fie respectate și nu numai la început, dar în toată perioada acestui an, care este an electoral. Concentrarea spre procese politice în niciun caz nu poate să însemne diminuarea respectului pentru standardele democrației.”

Factori de instabilitate ai Republicii Moldova sunt și în interiorul țării, dar sunt și în exterior, consideră analistul politic Nicolae Negru, citat de IPN. Factorii interiori se referă la situația din regiunea transnistreană și din UTA Găgăuzia, iar cei exteriori la instabilitatea Federației Ruse, menționează Negru. Potrivit lui, nu există zi în care Rusia să nu zăngănească armele și să nu facă exerciții militare în regiunea transnistreană. „Și dacă mâine-poimâine trupele ruse se pornesc spre Chișinău, nu mă îndoiesc că mulți cetățeni și mulți politicieni care acum se declară stataliști ar putea să iasă cu flori în fața acestor trupe”, a menționat Nicolae Negru.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este responsabilitatea Federației Ruse și numai a sa, a declarat speakerul Parlamentului Adrian Candu într-un interviu unei publicații ucrainene, citat de portalul de expresie rusă AVA.md. Problema teritoriilor ocupate una comună cel puțin pentru Ucraina, Moldova și Georgia, a afirmat el. Aceste state mai sunt unite prin direcția pro-europeană a dezvoltării, pentru realizarea căreia va fi nevoie de o cale lungă și dificilă, pentru a transforma multe sfere ale vieții.

Despre problema (ne)rezolvată a anonimizării hotărârilor judecătorești scrie Andrei Lutenco într-o analiză publicată pe site-ul SIC.md: „Însăși practica de a înlocui toate datele cu litere „penale” (XXXXX) face imposibilă înțelegerea celor întâmplate și zădărnicește orice efort de monitorizare sau muncă jurnalistică...”. Problema nu este atât în lipsa reglementărilor, cât în neexecutarea acestora, consideră autorul. Promisiunea Ministerului Justiției de „a veni cu reglementări” pentru a asigura publicitatea hotărârilor, pe lângă faptul că e vagă, nu este în sine o soluție, a conchis Lutenco.