Candidatul comun PAS-PDA are șanse reale cu condiția să poată atrage cât mai mulți aliați și prieteni, a declarat directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, într-un interviu pentru portalul TRIBUNA.md. Expertul subliniază că Republica Moldova a pierdut în ultimii patru ani poziții-cheie legate de starea statului de drept, de calitatea justiției, de libertatea de expresie, de autonomia locală. Asta „impune opoziției autentice o misiune aproape istorică de a lupta pentru recuperarea acestor libertăți afectate de modul în care funcționează un stat capturat.” Munteanu mai spune că alegerile locale nu pot fi ferite de confruntări pe teme legate de agenda politică națională, inclusiv tema identitară, tema orientării externe, tema tipului de regim politic: „Zona gri din care facem parte în acest moment s-a născut din geopolitică și se va transforma tot prin geopolitică.”
Your browser doesn’t support HTML5
Față de Ilan Șor s-ar putea pregăti amnistierea, consideră Andrei Donica, președintele Asociației pentru prevenirea și combaterea crimelor economice și corupției, citat de agenția de știri IPN: „Au fost făcute mai multe scheme pentru a-l ajuta și de a-l scoate de la pușcărie.” În opinia lui Donica, cea mai mare problemă în acest proces de judecată este că această hotărâre a fost luată de către judecătorul Andrei Neculce, care trebuia în mod obligatoriu să se autorecuzeze.
Examinarea în instanță a dosarului fostului șef al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, actualului primar de Orhei, Ilan Șor, privind fraudele bancare și „furtul miliardelor” este tărăgănat în mod intenționat, afirmă directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, transmite Noi.md: „Sistemul, practic, nu funcționează. Dacă acum ai dreptate sută la sută, aproape că nu ai nicio șansă să demonstrezi acest lucru în structurile de stat, care se concentrează exclusiv pe conjunctură, se autoconservă și îi protejează pe cei care i-au numit în funcții”, a subliniat analistul politic.
Despre suspiciunile că primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, ar lucra în parteneriat cu Vladimir Plahotniuc scrie Vitali Andrievski, într-o analiză publicată pe site-ul de expresie rusă AVA.md. Autorul menționează că persoanele care au lucrat cu Silvia Radu sunt convinse că aceasta ar fi fost de acord să preia interimatul conducerii Primăriei capitalei doar cu o condiție: că nici Plahotniuc, nici Partidul Democrat nu vor interveni în munca sa și a instituției: „Acum cinci ani, Plahotniuc nu ar fi avut nevoie de o persoană ca Silvia Radu”. În opinia lui Andrievski, totul s-a schimbat după 2016, când liderului democraților a început să-i pese de felul în care activitatea sa va fi documentată în manualele de istorie: „Astăzi, ei sunt parteneri interesați unul de celălalt, interesați de cooperare, care va da impuls dezvoltării țării.”
În Republica Moldova este necesar un nou Cod al audiovizualului pentru că actualul este depășit, a declarat Corneliu Mihalache, membru al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, transmite Hotnews. „Proiectul Codului nou este bazat mai mult pe directivele europene și, deși posibil în unele momente nu este prea atașat pe realitățile noastre actuale, dar are o viziune de viitor”, a spus deputatul.
Despre Moldova și tragedia rusească scrie Vasile Gârneț în ziarul Contrafort. O țară imensă ca teritoriu a devenit de decenii prizoniera unei clici rapace și criminale care castrează poporul rus de energie și șantajează cu arme nucleare, afirmă autorul. Gârneț spune că președintele rus Vladimir Putin va fi o prezență activă la alegerile din 2018: „un spectru care pe unii îi va îngrozi, iar pe alții îi va băga în extaz”.
Dacă lucrurile continuă în ritmul actual, în zece ani Republica Moldova ar putea fi depopulată și statul ar putea dispărea, consideră fostul premier Valeriu Muravschi, transmite TVR Moldova, citat de IPN. Potrivit lui, în toți cei 27 de ani de independență, Republica Moldova a avut guvernări slabe. Valeriu Muravschi consideră că actualmente în politica moldovenească nu se poate numi că există partide, dar aceste formațiuni, la modul practic, sunt niște SRL-uri.