Războiul lui Dragnea cu Grindeanu (Ioan Stanomir/contributors.ro; „22”)

Cum va arăta moscheea din Bucureşti... (Radu Cupcea/Adevărul)

Presa a febricitat toata ziua pe subiectul tensiunilor din interiorul Partidului Social-Democrat. Schema prin care liderul Liviu Dragnea s-a gândit să-l dea jos pe premierul numit abia cu câteva luni în urmă, Sorin Grindeanu, este un fel de „extemporal”, cum îl numește Ioan Stanomir într-un comentariu apărut pe contributors.ro. O evaluare făcută după criterii proprii de Dragnea. Nu se evaluează competența guvernului, ci „fidelitatea, loialitatea sau, spre a folosi un termen din vocabularul tradiţiei locale a politicii româneşti, slugărnicia”, scrie Stanomir.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei bucureștene cu Tania Radu


O știre actualizată pe tot parcursul zilei pe site-ul revistei 22 observă că „este prima oară în lunga istorie a PSD când se întâmplă ca liderul partidului să forțeze dărâmarea propriului guvern cu riscul declanșării unei noi crize politice la doar șapte luni de la preluarea puterii. Motivul războiului pe care Dragnea îl poartă împotriva lui Grindeanu este legat de faptul că acesta, susținut de ministrul justiției, Tudorel Toader, a refuzat să mai dea vreo ordonanță de urgență [...] prin care să rezolve problemele penale ale lui Dragnea”.

Ziua de azi, când s-a întrunit Consiliul Executiv al PSD, ar putea deveni nu o noapte a cuțitelor lungi, ci una a „copitelor lungi”. Formula îi aparține unui jurnalist de la reportervirtual.ro, care o și explică, ironic: „Păi nu sunt pesedeii amorezați de oaie? (aluzie la sugestia ministrului agriculturii, ca logo-ul de țară să fie... oaia). Nu s-au înghesuit ei ca oile unii în alții, doar-doar or scăpa, atunci când tăbărau procurorii și mascații peste ei, să-i bage la beciul domnesc? Nu tropăie și behăie ei furioși, când vine baciul sibian în Parlament (președintele Iohannis) și le bate obrazul, de la tribună, fiindcă sunt corupți și apără corupții? Ei bine, azi [...] vom avea prilejul să vedem aceste miorițe în blană de lup cum se încaieră mai rău ca lupii”.

Radu Cupcea publică la secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul o analiză realizată în cadrul centrului LARICS despre o manipulare de presă, prin care s-a încercat „răcirea relațiilor dintre România și Turcia”. Pe 19 mai, presă scrisă și mass media centrale, preluate de mai multe ziare şi portaluri regionale românești au publicat aceeași știre cu titlul „Iată cum va arăta moscheea din Bucureşti. Construcţia începe anul acesta”. Știrea era ilustrată cu fotografii preluate de pe site-ul fundaţiei Diyanet, numai că, mergând la site, LARICS a descoperit că imaginile erau din 17 ianuarie. Ciudat. În plus, „Muftiatul Cultului Musulman din România nu ştia nimic de acest proiect cu «o capacitate de 1.500 persoane»”, și nici Diyanet nu a dorit să comenteze situația. Concluzia lui Radu Cupcea este că, în interiorul comunității turce din România se confruntă grupările aflate în adversitate și în Turcia.