Schimbarea sistemului de vot în R. Moldova (Al. Damian/contributors.ro)

America ridiculizată în discursul oficial moscovit (Sever Voinescu/Dilema veche).

Pe site-ul contributors.ro, Alexandru Damian comentează votul Parlamentului de la Chișinău pentru schimbarea actualului sistem de vot: se va vota mixt, jumătate (50) din circumscripții vor fi naționale, restul de 51 de locuri de parlamentar se vor ocupa prin vot uninominal. Schimbarea s-a făcut „cu o largă majoritate, de 74 voturi din cele 101 locuri ale legislativului, într-o formulă mai mult decât pestriță”. Există un singur motiv pentru modificarea sistemului de vot: coaliția de guvernare are o popularitate în scădere și liderul politic care o controlează, Vlad Plahotniuc, n-ar fi putut asigura altfel succesul la viitoarele alegeri. „Actualul sistem de vot, scrie Damian, nu doar că a fost avizat negativ de Comisia de la Veneția, considerându-l inoportun, dar și acordarea asistenței macro financiare de către Uniunea Europeană în valoare de 100 milioane euro a fost condiționată de respectarea hotărârii comisiei. Așa zisa coaliție pro europeană de la Chișinău mai dă astăzi o palmă unei Uniuni Europene care nu își folosește aproape deloc mecanismele de presiune asupra Moldovei”. Cel mai mult au de pierdut partidele mai noi, cele conduse de Maia Sandu și respectiv Andrei Năstase. Comentatorul, publicat pe blogurile Adevărul, reproșează României și Uniunii Europene că nu reacționează la ce se întâmplă în Moldova. „Construcția politică europeană este sub presiune, iar UE își da examenele cu Polonia, Ungaria și Moldova”.

În săptămânalul Dilema veche, Sever Voinescu observă că, din anii cincizeci, America nu a mai fost luată în tărbacă de Rusia așa cum se întîmplă acum. În fapt, are în vedere comentariile ironice ale lui Vladimir Putin la acuzația că ministrul său de externe, Serghei Lavrov, ar fi colaborat cu oamenii lui Donald Trump pentru victoria acestuia din urmă la alegerile prezidențiale din toamna trecută. „Dincolo de cinismul putinian, proamericanul est-european care sunt rămîne, totuși, uimit, scrie Voinescu. Nu-mi aduc aminte de alte vremuri în care America să fi fost atît de ridiculizată în discursul oficial moscovit. Și asta într-o vreme în care Rusia este puternic lovită de sancțiuni economice americane, iar relațiile dintre cele două țări sînt mai contradictorii ca niciodată de la al Doilea Război Mondial încoace. Ce-o fi asta?” Explicația se află în bătălia politică dintre democrații americani aflați în opoziție și republicanii reprezentați de Donald Trump la putere. Nimic nefiresc, până la urmă. „Poate că, scrie Sever Voinescu, dacă n-ar fi fost vorba despre Rusia, acest box politic american nu ne-ar fi afectat emoțional (...) și pe noi, aici, în colțul estic al Europei. Dar, cu Rusia ca subiect de dezbatere, altfel resimțim și noi, aici, departe de Washington DC, tulburările de acolo. Și faptul că americanii au început să vadă Rusia prin lentila oricum deformatoare a propriilor pasiuni stîrnite de năbădăiosul lor președinte nu este neapărat de bun augur”.

A fost eliberat condiționat Dan Voiculescu, fostul președinte al Partidului Conservator, patronul trustului de televiziune Intact (Antenele), care fusese condamnat la 10 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 20 de milioane de euro. Nu a făcut decât trei ani și n-a înapoiat mai nimic. Ioana Ene Dogioiu, de la ziare.com, consideră că scoaterea lui din pușcărie e o sfidare groasă aruncata in obrazul societatii romanesti.