„Pacea” lui Putin (Iulian Chifu/ Adevărul)

Site-ul veridica.ro demontează informația falsă lansată de presa pro-Kremlin că autoritățile ucrainene se pregătesc să persecute studenții proveniți din Crimeea și Donbas. Mădălin Necșuțu arată că știrea reprezintă doar o întoarcere pe dos a unei declarații oficiale de la Kiev. Ministrul Educației și Științei, Liubomira Mandzii, a anunțat că numele studenților proveniți din aceste zone vor fi codate, tocmai pentru a-i feri de ceea ce s-a mai întâmplat în trecut, și anume să fie împiedicați să se mai întoarcă la familiile lor. Ulterior, presa rusă a nuanțat susținând că s-a referit la studenți rusofoni din Crimeea și Donbas.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei de la București

O lungă analiză a lui Iulian Chifu, publicată pe blogurile Adevărul, țintește o lămurire până la capăt a dedesubturilor articolului de opinie semnat de președintele rus Vladimir Putin pe site-ul președinției Federației Ruse – „o încercare temerară şi profund nereuşită”, spune Chifu, de a crea o narațiune unitară, aparent fundamentă istoric, conform căreia „anexarea Crimeei şi agresiunea militară din Estul Ucrainei sunt gesturi de prietenie şi frăţietate”, echivalând cu „eliberarea ucrainenilor de jugul Occidentului rău”. Numai că prin acest text, președintele rus distruge însăși ideea de neo-imperialism rus, de succesiune a URSS. Popoarelor din federație, și cu atât mai mult celor aflate deja în state independente, precum Ucraina, nu li se explică de ce trebuie să facă parte din Federația Rusă. Textul semnat de Vladimir Putin anunță apoi bătălia definitivă a Rusiei pentru Ucraina și dezvăluie o contradicției nerezolvată: între naționalismul rus din discurs și neoimperialismul care dictează Rusiei să-și refacă la granița cu Occidentul cordonul de siguranță al unor state-colonie sau măcar subordonate. Altfel spus, din punctul de vedere al lui Putin, „Pacea înseamnă cedarea directă, fără nuanțe, a Ucrainei înapoi către Rusia şi poporul rus”.

În comentariile de la București domină azi tema Roșia Montana înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cei mai mulți comentatori spun că includerea este o mare victorie a societății civile din România (să ne amintim că în 2013, sute de mii de oameni ieșeau în stradă în favoarea acestei idei, însă dosarul depus la UNESCO sub guvernarea Dacian Cioloș a fost retras de guvernul social-democrat condus de Viorica Dăncilă). În ultimele săptămâni, în mass media a circulat intens ideea că statul român va plăti sume de miliarde de euro despăgubiri către compania Gold Corporation care are contract de exploatare în zonă a resuselor de aur. Alina Mungiu-Pippidi a scris pe romaniacurată.ro că „întreaga legislație internațională de protecție a investitorilor se aplică, pe meritul fiecărei cauze, numai dacă nu există corupție”. În opinia sa, Direcția Națională Anticorupție ar fi putut demult să probeze numeroase aspecte de corupție în dosarul aflat pe rol la Curtea de Arbitraj de la Washington. „Societatea civilă a ajutat statul să se țină tare – un mare succes”, scrie Mungiu-Pippidi, adăugând că „decizia are însemnătate și economică”. „Contrar declarațiilor rentierilor GOLD din comunitate, banii din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt exact pentru asemenea zone”.

În tabloul general, e de remarcat nota publicată pe post de „editorial” în gandul.ro de Alexandru Petrescu, fost ministru social-democrat al economiei. Acesta susține contrariul. Ca argument, trimite la creșterea valorii bursiere a acțiunilor Gold Corporation, semn, consideră domnia sa, că România va pierde acel proces și va plăti despăgubiri.