Summit-ul G20 de la Hamburg, comentat în presa internațională

Summit-ul G20 de la Hamburg a fost comentat pe larg de presa internațională, mai ales în lumina întrevederii în premieră a președintelui american Donald Trump cu omologul său rus Vladimir Putin, care a avut loc vineri. Cum tălmăcesc experții urmările reuniunii? O revistă a presei occidentale și de limbă rusă, realizată de Natalia Sergheev.

Cotidianul The New York Times scrie că la întâlnirea cu președintele rus, Trump spera să pună capăt bârfelor despre modul în care a fost ales, iar Putin a vrut să scape de sancțiunile Occidentale. Nici unul, nici altul însă nu a obținut ce a vrut, constată NYT. Făcând referință la cuvintele unui senator democrat, ziarul scrie, citez: „poporul american și restul lumii libere într-o singură voce spun: «trebuie să aflăm ce s-a întâmplat ca să nu mai fie loc pentru astfel de încălcări».”

Presa britanică titrează că în ajunul întâlnirii dintre Trump și Putin, speculațiile pe marginea acestui subiect au ajuns la niveluri „isterice”. Într-un articol de opinie din ziarul englez The Daily Telegraph, fostul ambasador al SUA la Națiunile Unite John Bolton scrie că negocierile cu Rusia au loc în detrimentul Occidentului. Bolton afirmă că scopul acestei întâlniri a fost evaluarea reciprocă. „Trump are acum experiența negocierilor cu Putin, care privindu-l în ochi i-a spus minciuni, negând intervenția Rusiei în alegerile americane”, scrie Bolton. Președintele american trebuie să înțeleagă cât de puțin preț pune Moscova pe onestitate, fie că e vorba de „intervenția în alegeri, neproliferarea nucleară sau controlul militar în Orientul Mijlociu”, conchide autorul.

Principala sarcină a Statelor Unite și a Rusiei e să evite o confruntare armată între ei, explică directorul Centrului Carnegie din Moscova Dmitri Trenin, într-un comentariu pentru publicația economică rusă RBC. Provocările regionale, cum ar fi Siria, Ucraina și Coreea de Nord, pot crea circumstanțe pentru un conflict ruso-american, scrie Trenin. Citez: „Moscova și Washington trebuie să colaboreze pe aceste segmente, ca să evite un război direct unul cu celălalt.”

Prima întâlnire personală dintre cei doi lideri ai statelor cu cel mai mare potențial militar a fost cel mai important, dar nu și cel mai pregnant moment al Summit-ului G20 din Hamburg, scrie publicația rusă Gazeta.ru. Jurnaliștii fac o incursiune istorică, spunând că în cei 18 ani de existență a reuniunii, G20 nu s-a confruntat cu tensiuni politice de așa anvergură. Citez: „Chiar și nelipsitele proteste stradale au fost deosebit de înverșunate”.

S-a făcut prea multă zarvă pe marginea întâlnirii dintre Donald Trump și Vladimir Putin, iar declarațiile liderilor politici nu trebuie tălmăcite cu atâta pasiune, opinează jurnalistul rus Leonid Radzihovski într-un comentariu pentru publicația ucraineană Apostrof. Autorul afirmă că s-au întâlnit, citez: „doi dintre cei mai mari showmani ai sec. XXI”. „Trump poate da vina pe Rusia, dar niciodată nu-l va critica pe Putin. Putin va blestema America, dar nu-l va mustra pe Trump”, conchide autorul.

Întrevederea dintre Trump și Putin nu a fost o întâlnire bilaterală, nici un summit dedicat relațiilor ruso-americane, a fost o discuție formală la Hamburg, subliniază politologul rus Dmitri Oreșkin într-un articol de opinie pentru portalul de expresie ucraineană Novoye Vremya. Pentru rezoluții constructive și decizii reale este nevoie de timp, părțile însă nu au reușit să se pregătească, scrie Oreșkin. Citez: „Există multe alte probleme grave care ies din vizorul îngust de interes al mass-mediei din Rusia, Statele Unite și Ucraina. Nouă însă ni se pare că nu există nimic mai important decât relațiile dintre Trump și Putin”, conchide autorul.