Your browser doesn’t support HTML5
„Partidul Democrat din Moldova a cerut Ministrului Sănătății printr-o notă imperativă să oprească procesul demarat de reformare a spitalelor până nu va exista un concept clar, declarația aparține purtătorului de cuvânt al PDM Vitalie Gămurari. Acesta a mai precizat că în acest caz, pentru proiectul spitalelor, Ministerul nu va avea susținerea coaliției majoritate.
Și medicii susțin că reforma spitalelor, era lesne de înțeles de la început, că nu va avea sorți de izbândă. „Sigur că totul se modernizează și trebuie să se schimbe și serviciile din domeniul sănătății. Spitalele din Moldova se confruntă cu o insuficiență fără precedent de cadre, utilaje și tehnologii. Poate că solicitarea PDM ca să fie oprit procesul demarat de reformă a spitalelor este bună, deoarece se zice că „mai bine de șapte ori să măsori și o dată să tai”. După cum am înțeles, PD este îngrijorat, deoarece și-a asumat responsabilitatea de guvernare și vrea să găsească cea mai bună soluție în acest sens”, susține Iurie Dondiuc, directorul Spitalului Municipal Nr.1 din capitală.
Șeful direcției sănătate a mun. Chișinău Mihai Moldovanu susține că nu cunoaște detaliat conceptul reformei spitalelor, deoarece a fost puțin mediatizată, însă susține reforma spitalelor din mun. Chișinău. „Avem și un proiect de strategie care se discută la Consiliul Municipal Chișinău și care se referă la reforma spitalelor. Acest concept l-am propus și Ministerului Sănătății. Nu sunt de acord cu schimbarea fondatorului spitalelor, așa cum prevede proiectul reformei. Deoarece știu ce se întâmplă în spitalele raionale și republicane, unde se fac puține investiții sau chiar deloc, ani la rând”, mai spune acesta.
Tot pe Sănătate.Info citiți despre serviciile care trebuie să se dezvolte în Moldova pentru decriminalizarea consumatorilor de droguri. Pentru cei 11 mii de consumatori de droguri înregistrați oficial în țară numărul centrelor de reabilitare pentru ei este infim, la fel și punctele de distribuire a metadonei – medicamentul care substituie drogurile și te ajută să scapi de dependență sunt doar nouă la număr. Consumatorii de droguri nu au acces nici la servicii unde ar putea căpăta anumite deprinderi de muncă, în consecință reabilitarea durează o perioadă mai îndelungată, acest lucru demotivându-i pe mulți să se lase pe stupefiante.”