Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”

Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”

„Citiți astăzi pe Sănătate INFO despre veniturile și proprietățile cu care s-a ales fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, în anul 2016. Astfel, anul trecut, fosta ministră a încasat venituri din salariul de demnitar public în valoare de 124 de mii 928 de lei 19 bani. De asemenea, a obținut de la Casa Națională de Asigurări Sociale, pentru îngrijirea copilului, 36 de mii.103.92 lei. Totodată, fosta ministră a Sănătății deține trei depozite bancare, dintre care două la Victoriabank și unul la Eurocreditbank. Tot anul trecut, Ruxanda Glavan a vândut apartamentul situat în Centrul Chișinăului, cu doar 430 de mii de lei. Aceasta mai deține două terenuri extravilane și intravilane, un apartament și două case de locuit, cu terenuri aferente.

Modificările recente la Legea privind controlul tutunului au fost votate de majoritatea parlamentară fără discuții sau dezbateri publice. Amendamentele au fost incluse, alături de modificările la alte legi, fiind aprobate la pachet în ultima ședință a plenului. Documentul a fost discutat doar în Comisia economie, buget și finanțe, în aceeași zi în care a fost inclus pe ordinea Parlamentului. Oficial, amendamentele au fost propuse de deputatul democrat, Corneliu Dudnic, acesta fiind susținut, precum spun unii membri ai Comisiei, de către majoritate. Astfel, legea nr.192, care cuprinde și amendamentele la Legea privind controlul tutunului, a fost votată cu 55 de voturi pentru, adică de majoritatea parlamentară.

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie are un nou președinte. Locul deputatei comuniste, Oxana Domenti, a fost luat de democrata Valentina Buliga. De asemenea, liberal-democratul, Vadim Pistrinciuc, care a deținut una dintre funcțiile de vicepreședinte a trebuit să cedeze fotoliul fostului coleg de partid Octavian Grama, fost deputat liberal-democrat și viceministru al Sănătății.

În ultimii 10 ani spitalele din Moldova au beneficiat de cel puțin 20 de miliarde de lei, din bani asigurărilor obligatorii de asistență medicală. La aceste venituri, se adaugă cele din servicii contra plată, dar și din proiectele de asistență oficială pentru dezvoltare care au ajuns, pe parcursul anilor, la valori de milioane de dolari. Chiar dacă volumul de bani alocat spitalelor este în creștere, nivelul de transparență a utilizării banilor publici rămâne scăzut. Deși instituțiile sunt obligate, prin lege, să raporteze autorităților numeroase date financiare, acestea nu ajung să fie făcute publice, rămânând în sertarele instituțiilor de stat.”