Relatând despre faptul că „socialiștii și democrații nu mai au majoritate în Parlament”, după ce deputata PDM Efrosinia Grețu a părăsit formațiunea și fracțiunea, COTIDIANUL precizează că, totuși, deputatul independent Alexandru Oleinic, care nu este formal în majoritatea parlamentară, „a votat de cele mai dese ori cu majoritatea PSRM-PD”.
### Vezi și... ### Radu Carp: „Asta-i marea problemă că nimeni nu vrea să-și asume în prezent problemele uriașe cu care se confruntă Moldova”GEOPOLITICA îl citează pe consilierul de comunicare prim-ministrului Chicu care a comentat pentru acest site cele 7 soluții anticriză propuse de PAS pentru a veni în ajutorul celor infectați cu Covid-19. „Păcat că nici epidemia nu-i scoate pe politicieni din competiția declarațiilor. /.../ Ar fi mai mult folos daca grupul PAS ar îndemna permanent oamenii să respecte distanțarea socială, igiena personală și îmbrăcatul corect al măștilor în spatiile publice. Astea sunt regulile care trebuie să le deprindem în următoarele 15-18 luni, în care vom conviețui cu virusul. Așa putem stăpâni răspândirea infecției, și nu prin declarații și critici sterile”, a declarat pentru acest site mai nou pe piața media consilierul pe comunicare al premierului, Vitalie Drăgancea.
ENEWS publică un comentariu al jurnalistei Elena Pahomova-Levițkaia, referitoare la comunicatul din 16 iunie prin care MAEIE condamna antrenarea unor copii din regiunea transnistreană în „mișcări obștești cu tentă militară din Federația Rusă” . Potrivit jurnalistei, cunoscută pentru vederile ei pro-rusești și apropierea de Igor Dodon, „dacă MAEIE consideră că această organizație (mișcarea obștească „Юнармия” (Armata tânără) – n.r.) nu trebuie să fie prezentă pe teritoriul Moldovei, sunt pârghii juridice pentru restrângerea activității acesteia”. Pahomova-Levițkaia consideră că, dacă nu sunt urmate de acțiuni concrete, declarațiile demonstrează, neputința... „Pretențiile față de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) (care a organizat solemnități cu prilejul recrutării unui nou grup de copii din regiunea transnistreană în „Юнармия” – n.r.) trebuie prezentate în cadrul CUC, unde toate părțile colaborează activ. Dar MAEIE a preferat să încingă spiritele. Iar să amesteci în aceste reglări de conturi copiii și părinții lor este în general o blasfemie”, a mai spus jurnalista.
De asemenea, ea a mai precizat că „pe parcursul a zeci de ani, copiii transnistreni, crescând, își fac serviciul militar în armata Rusiei și n-ai ce face, asta e”.
Este de remarcat că după ce a fost postat pe site-ul ministerului, comunicatul respectiv a fost șters fără explicații.
INDEPENDENT rezumă o știre publicată de The New York Times, din care scoate în evidență faptul că o purtătoare de cuvânt a Departamentului Justiției din SUA a refuzat solicitarea publicației americane de a comenta cererea de extrădare a fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Jurnaliștii americani îl califică pe Plahotniuc ca „magnat, care a golit trei cele mai mari bănci din țara săracă”, Republica Moldova. Nici reprezentanții lui Plahotniuc n-au fost disponibili pentru comentarii, notează The New York Time, însă avocații săi au negat că oligarhul a fost implicat în „jaful secolului”.
### Vezi și... ### Justiția din R. Moldova: fără tradiție de independență și influențată politicRedactoarea-șefă a publicației Ziarul de Gardă, Aneta Grosu, publică pe MEDIA AZI un comentariu în care îi vizează pe unii funcționari și demnitari moldoveni care, de multă vreme, „confundă adevărul scris despre acțiunile și faptele lor cu demnitatea și onoarea personală”, atacând sub acest pretext presa în judecată. Autoarea își întitulează comentariul în felul următor: „Omul cu „zeci de plângeri în judecată”, depuse împotriva presei, este șef de stat...”
Autoarea se referă, așa dar, cu precădere la președintele Republicii Moldova, care a încurajat recent politicienii să atace mass-media în instanță. „Cu efortul șefului statului, situația presei libere în Republica Moldova se complică de la o zi la alta, acesta declarându-se chiar un „exemplu” pentru funcționari în apărarea propriei lor „demnități””, remarcă jurnalista.
„Episcopul Marchel „a uitat” să doneze spitalului din Bălți banii adunați de preoții săi”, scrie NORDNEWS. Este vorba despre 5400 de lei, promiși acum două luni Spitalului Clinic Bălți cu scopul de a-i ajuta pe medici în lupta cu noul coronavirus, de Episcopul de Bălți și Fălești (Mitropolia Moldovei – n.red.), care însă nu s-a ținut de cuvânt, subliniază portalul. Potrivit administrației spitalului, Marchel nu a donat niciun ban instituției medicale. În același timp, Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei s-a dovedit mai solidară cu medicii instituției medicale din oraș, donând peste 40 de mii de lei, produse alimentare și echipament de protecție pentru medici, menționează NordNews.
ZIARUL NAȚIONAL scrie despre criticile formulate public de conducerea Platformei DA la adresa PAS, după ce acest partid a condiționat participarea la debarcarea guvernului Chicu și susținerea unui nou guvern asumat în totalitate de PPDA cu obținerea unui angajament public al deputaților PDM de a sprijini un eventual nou guvern. Portalul îi citează pe doi dintre vicepreședinții Platformei DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu, care acuză PAS de egoism partinic și că ar fi devenit „aliatul nou al Guvernului Chicu”. În ajun, lidera PAS Maia Sandu a declarat la un post TV că „o altă guvernare nu e posibilă fără PD sau 90% din componența PD. (...) Este nevoie ca PD să participe și el. De unde să ai certitudinea că, dacă se investește alt guvern, unii deputați nu se răzgândesc peste două săptămâni și executivul rămâne fără susținere?”, a întrebat lidera PAS.