Revista matinală a presei de la Chișinău.
- AGORA transmite că paza de corp a președintelui Igor Dodon, candidat al PSRM, începând de miercuri, la funcția de șef al statului, a împiedicat jurnaliștii să iasă din sediul Comisiei Electorale Centrale după ce acesta a depus actele pentru înregistrarea grupului său de inițiativă. Dodon a refuzat să răspundă la întrebările presei, menționând că a pregătit doar un briefing. Blocarea jurnaliștilor în sala de ședințe a Comisiei Electorale Centrale a durat câteva minute, timp în care președintele a reușit să iasă din clădire, precizează portalul.
- DESCHIDE.MD enumeră obligațiile pe care Igor Dodon ar trebui să și le asume în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie. Astfel, în cadrul vizitelor electorale, Dodon va fi nevoit să utilizeze mijlocul de transport personal, în cazul existenței acestuia, sau altul decât cel de serviciu. În ce privește vizitele și întâlnirile cu scop electoral ale candidatului, toate cheltuielile urmează a fi efectuate din contul „Fond electoral”/„Destinat grupului de inițiativă” și trebuie reflectate în rapoartele financiare. Referitor la paza de corp, angajaților SPPS li se interzice să se implice în activitățile de agitație, în caz contrar acest lucru ar putea fi catalogat drept „utilizare a resurselor administrative”. Portalul precizează că aceste prevederi au fost aplicate la alegerile parlamentare din 2019 și în privința actualului lider al PDM, Pavel Filip, care atunci deținea funcția de prim-ministru.
- MEDIA AZI constată că spațiile neutilizate ale companiei publice Teleradio-Moldova au revenit în atenție publică, de această dată la nivel parlamentar. După ce ultimul audit al Curții de Conturi a semnalat că radiodifuzorul a ratat aproape 700 de mii de lei pentru că nu a dat în locațiune încăperile de care dispune, în perioada 2017-2019, membrii Comisiei de control al finanțelor publice a Legislativului au încercat să afle de la administrația instituției care ar fi soluțiile pentru această problemă.
- MOLDOVA.ORG publică un reportaj de la Gimnaziul din Ciuciuieni, raionul Sîngerei, unde elevii învață, de două săptămâni, într-o sală de clasă în aer liber. Aceasta a fost amenajată de administrația instituției școlare, cu ajutorul părinților și partenerilor, așa încât să minimalizeze riscul de infectare cu COVID-19 în rândul elevilor. Suprafața clasei are aproximativ 50 m2 și asigură o distanță de cel puțin un metru și jumătate pentru 14 elevi. Ca să amenajeze această sală, directoarea gimnaziului, Angela Albu, povestește că a fost nevoie de aproximativ 50 de mii de lei. Aproape toată munca a fost făcută de părinți, cu excepția unor lucrări realizate de doi muncitori, care au costat două mii de lei.
- Într-un interviu pentru agenția informațională de stat MOLDPRES, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, declară că R.Moldova se confruntă cu trei tipuri de provocări de securitate, iar dinamica generală a acestui climat în lume este mai puțin pozitivă. „Este vorba de riscuri de securitate clasice, ca evoluțiile regionale și interesele marilor actori internaționali în regiune, siguranța energetică, acționează provocări de factură hibridă – conflictele înghețate, atacurile cibernetice, dar a apărut și fenomenul știrilor false”, a specificat Esaulenco. În acest context, el insistă asupra unor modificări legislative propuse de SIS, care ar putea „facilita semnificativ activitatea și ar ajusta unele mecanisme instituționale la standardele moderne”.
- MOLD STREET anunță că se ieftinește și energia electrică. Deocamdată nu pentru toți, precizează portalul. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut public proiectul de hotărâre privind reducerea cu 15 bani a prețului reglementat la energia electrică furnizată de compania Energocom, furnizorul central din Republica Moldova. Ieftinirea este doar pentru sectorul electroenergetic. Noul preț reglementat ar urma să fie de 1,20 lei pentru un kWh, cu 11,1% mai mic comparativ cu actualul tarif de 1,35 lei, intrat în vigoare pe 1 iunie 2020. Aceasta ar fi a doua reducere de preț în decurs de un an.
- SĂNĂTATE INFO scrie despre „Licitații amânate la nesfârșit”. Pacienții cu diabet dependenți de insulină atenționează că statul face achiziții din nou în detrimentul interesului suprem al pacientului. Termenul pentru licitația de procurarea a 118 mii de glucometre și 33,2 milioane de teste și lanțete pentru adulți a fost amânat și, fără să fie clar de ce, Ministerul Sănătății s-a răzgândit și a anunțat Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) că va cumpăra mai puține glucometre și mai puține teste, doar 12,8 milioane. Chiar și așa, cerințele tehnice pentru dispozitive nu corespund cu cele înainte de pacienți, subliniază autoarea articolului Irina Papuc. Asociația Tinerilor pacienți cu Diabet afirmă că glucometrele ce urmează să fie procurate au un nivel mai redus de acuratețe și un timp mai ridicat de generare a rezultatului, dublu față de cât au solicitat pacienții, iar acest criteriu poate face uneori diferența dintre viață și moarte.
- Invitat într-o emisiune la TV8, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că în viitorul apropiat vor fi înaintate acuzații beneficiarilor finali ai furatului miliardului. Este vorba despre companii care nu se află în jurisdicția R.Moldova. Potrivit procurorului, o parte din companiile off-shore pe conturile cărora au fost transferate mijloace financiare sunt încă active și vor fi urmărite tranzacțiile și activele acestora. De asemenea, Stoianoglo a vorbit și despre „Dosarul Bahamas”, afirmând că 29 de persoane, printre care trei deputați socialiști, au fost interogați în cadrul acestuia. Este vorba despre Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea. „Acest dosar ține de spălare de bani, nu este vorba despre finanțare ilegală. (...) Noi am transmis și o solicitare în Elveția, iar la primirea răspunsului vom pronunța o decizie”, a declarat el.
- ZIARUL DE GARDĂ a încercat să afle de unde provine „Secretul condamnării fostului director al SIS, Vasile Botnari”, menționând că despre aceasta s-a aflat la o lună după decizia instanței judecătorești. Magistrații solicitați de ZdG spun că nu ei sunt cei care pun bifa secret și că dosarul a venit în instanță deja secretizat. Jurnaliștii l-au l-a contactat pe procurorul de caz, Victor Plugaru, care a declarat că nu poate să ofere nicio informație privind condamnarea fostului director al SIS, invocând același motiv – secretizarea cazului. Iar președintele interimar al CSM, Anatolie Pahopol, care spune că regulamentul CSM nu are nicio legătură cu Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă, confirmă că orice sentință de cauză penală, chiar dacă ședința a fost închisă, se pronunță public.