Alegerea cetățenilor nu e dominată acum de geopolitică, ci de calitatea vieții (V. Bucătaru/RFI)

„Suntem printre statele cu cel mai mic grad de împădurire din Europa, iar râurile mici sunt poluate” (V. Berbeca/Buletin informativ IDIS).

În R. Moldova, alegerea cetățenilor nu e dominată acum de geopolitică, ci de calitatea vieții, a afirmat într-un interviu la RFI, Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă (APE) din Moldova. În opinia sa, ținând cont de instrumentele care sunt folosite în campanie, nu se știe dacă deja putem să vorbim despre alegeri libere și corecte: „Oamenii nu sunt informați despre sistemul mixt, s-a făcut prea puțină educație electorală”.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon susține că Plahotniuc pregătește o nouă fraudă bancară, scrie Ziarul de Gardă. Platon a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care explică că demisia lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator al Băncii Naționale (BNM) este cauzată de vânzarea pachetului majoritar al „Moldindconbank” companiei „Doverie–Invest” S.A din Bulgaria: „Nedorind să participe la o nouă înșelătorie a lui Plahotniuc cu furtul unei noi bănci, Cioclea nu a fost de acord să ofere permisiune bulgarilor de a cumpăra Moldindconbak.”

În Republica Moldova sunt aproximativ 110 mii de romi, iar măsurile întreprinse de stat pentru ca etnia să fie reprezentată în funcții elective în structurile de stat au fost ineficiente – crede Ion Duminică, expert al Fundației Est-Europene, transmite IPN. Potrivit lui Ion Duminică, de la declararea independenței Republicii Moldova, etnia romă nu a avut niciun reprezentant în Parlament sau în structurile guvernamentale. Pentru a spori reprezentativitatea minorităților etnice, expertul propune reducerea pragului de accedere în Parlament pentru partidele care le promovează.

Prin sistemul românesc, Moldova are acces la tot sistemul de gaze al Uniunii Europene, consideră secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, citat de Radio Chișinău. Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Potrivit lui, este incertă situația legată de tranzitarea gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei: „Stoparea acestui tranzit, inclusiv din cauza relațiilor neclare dintre Rusia și Ucraina, pune sub semnul întrebării ce se întâmplă în Moldova după 1 ianuarie 2020”.

Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea benzinăriilor duty free – așa este intitulat un articol publicat pe portalul economic Mold-Street. În iulie 2018, deputatul neafiliat Vladimir Cernat a propus un amendament cu privire la comercializarea produselor petroliere în regim duty-free la punctele vamale, se scrie în articol. Amendamentul a fost votat în Parlament fără prea multe discuții, iar benzinăriile duty-free au devenit astfel lege în R. Moldova, se menționează în articol. Mold-Street scrie însă că un document publicat pe 6 februarie 2019, pe pagina Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) arată că inițiativa de a permite vânzarea de produse petroliere în vamă fără plata accizelor și TVA aparține structurii conduse de Chiril Gaburici: „Astfel, dacă se vor deschide 10 benzinării pierderile bugetului ar putea fi de aproape 100 de milioane lei.”

Problemele de mediu nu constituie, cu unele excepții, subiecte de discuții majore în spațiul public al Republicii Moldova, scrie în Buletinul Informativ analistul politic IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca. În opinia sa, acestea devin subiecte de analiză în cazurile în care sunt conexe confruntărilor politice sau există probleme grave care afectează direct calitatea vieții cetățenilor: „Drept urmare, suntem printre statele cu cel mai mic grad de împădurire din Europa, iar râurile mici sunt poluate și nu pot fi folosite pentru irigare sau consumul de apă.”

Ziarul Timpul a preluat din presa românească opinia lui Joseph E. Stiglitz despre taxarea multinaționalelor. În opinia sa, globalizarea le-a permis companiilor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata taxelor: „Corporațiile multinaționale încurajează demult o cursă între țări prin care acestea își scad taxele sub nivelul competitorilor lor.” Mânată de amenințarea unei economii digitale care ar putea să lase guvernele fără venituri cu care să funcționeze, comunitatea internațională recunoaște în sfârșit că ceva nu este în regulă, subliniază autorul. Dar problemele actualului sistem de taxare a multinaționalelor - bazat pe așa-numitele prețuri de transfer - sunt cunoscute demult, consideră Stiglitz.

Tot agenția de știri IPN scrie despre sugestia directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, de utilizare în cadrul proceselor electorale, a metodelor statistice pentru identificarea eventualelor fraude electorale. Exemplificând anomalii care se înregistrează frecvent în cadrul scrutinelor, inclusiv în Republica Moldova, pentru care ar trebui aplicate metodele statistice de investigare, Sergiu Ostaf a menționat aducerea organizată a alegatorilor la secțiile de votare, coruperea alegătorilor și cumpărarea voturilor.