Rezerve de gaze pentru 5 zile de iarnă | Război sabotorilor din sistem

Rezervele de gaze naturale ale Republicii Moldova ar fi suficiente la iarnă pentru 3-5 zile

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Rezervele de 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe care le are acum Republica Moldova ar fi suficiente la iarnă cam pentru 3-5 zile, estimează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Autoritățile speră ca în septembrie să facă primele achiziții de gaze naturale ca să suplimenteze stocurile pentru iarnă, folosind creditul de 300 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare. Citat de portalul Agora.md, ministrul Andrei Spînu spune că în funcție de prețul de piață al gazelor, autoritățile ar putea asigura cu acești bani stocul de gaze naturale pentru o lună. Autoritățile iau în calcul să cumpere gaze naturale la prețul de piață pentru a fi asigurați și consumatorii care nu au o alternativă.
  • Republica Moldova ar putea depăși războiul fito-sanitar inițiat de Rusia, care a interzis importul produselor noastre agricole, prin măsuri de susținere a agricultorilor și a pomicultorilor în special. Ziarul de Gardă a discutat cu reprezentați ai asociaților agricole care spun că autoritățile de la Chișinău ar trebui să intervină și să ofere subvenții agricultorilor, să acorde anumite facilități fiscale pomicultorilor și viticultorilor și să găsească noi piețe de desfacere pentru produsele agricole care anterior ajungeau în Federația Rusă. Alexandru Slusari de la Asociația „Forța Fermierilor” sugerează să fie urgentată semnarea acordului de liber schimb cu Egiptul, o piață potențială pentru soiurile din Republica Moldova care nu vor fi exportate în Uniunea Europeană.
  • Între timp, crește exportul de tehnologii informaționale din Republica Moldova. Anul trecut, valoarea tehnologiei informațiilor și comunicațiilor a depășit 18 miliarde de lei, cu 20 la sută mai mult decât în 2020, notează Mold-Street.com. Industria IT s-a dezvoltat grație regimului fiscal special al parcului pentru tehnologia informației „Moldova IT Park”. Printre cele mai exportate servicii IT de către Republica Moldova sunt: realizarea de softuri la comandă, prelucrarea de date și administrarea paginilor web, dar și consultanța în domeniul IT. Spre finalul listei exporturilor din IT se regăsește și editarea jocurilor de calculator.
  • Procuratura Anticorupție de la Chișinău se va axa pe cazurile de mare corupție, iar statul are de recuperat mulți bani din dosarele denumite generic „frauda bancară” și „laundromat”, a anunțat la prima conferință de presă șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin. Cu o carieră în Statele Unite, noul procuror-șef anticorupție la Chișinău a declarat război sabotorilor din sistem, după cum scrie DW. Veronica Drăgălin susține că cei mai periculoși criminali sunt sabotorii din sistemul de justiție, întrucât mai există încă procurori, judecători și ofițeri care până în ziua de azi acceptă mită pentru a clasa anumite dosare și comit scurgeri de informații, care obstrucționează justiția.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, printre preferințele utilizatorilor este știrea publicată de portalul Deschide.md despre incendiul de proporții izbucnit în apropiere de aeroportul din Soci, o stațiune preferată a lui Vladimir Putin.
  • Pe Facebook este populară și știrea Europei Libere care relatează despre fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin, ucisă în explozia unei mașini.
  • Pe Instagram, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, se bucură de interes materialul distribuit de Moldova.org despre opt deputați ai Republicii Moldova, care au încălcat legea, și au fost „cazați” la Penitenciarul nr.13.