Rezoluție ONU privind protecția civililor din Ucraina

USA, NEW YORK - Volodymyr Zelenskiy at the 76th session of the UN General Assembly, 22Sep2021

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se cere protecția civililor și a infrastructurii civile din Ucraina, și oprirea imediată a războiului.

Rezoluția, aprobată la 24 martie, la sediul ONU din New York, a fost susținută de 140 din cele 193 de state membre ale adunării. Patru țări - Siria, Belarus, Coreea de Nord și Eritreea - s-au alăturat Rusiei și au votat împotrivă, în timp ce 38 de țări s-au abținut.

Rezoluția cere „încetarea imediată a ostilităților din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei, în special a oricăror atacuri împotriva civililor și obiectelor civile”. De asemenea, rezoluția cere protecția civililor, a personalului medical, a lucrătorilor umanitari și a jurnaliștilor.

O rezoluție similară, fără caracter obligatoriu, din 2 martie a cerut Rusiei să înceteze imediat utilizarea forței. Rezoluția respectivă a fost susținută de 141 de țări.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a descris votul din 24 martie drept un „succes uimitor”. Ea a declarat că ultima rezoluție se bazează pe votul din 2 martie și face apel la „singura persoană care are capacitatea de a opri violența - și aceasta este Vladimir Putin”.

Rezoluția critică Rusia pentru că a creat o situație umanitară „dezastruoasă”, după ce Moscova și-a invadat vecinul în ceea ce numește o „operațiune militară specială” pentru a distruge infrastructura militară a Ucrainei.