Membrii Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest) au adoptat, la Chișinău, o rezoluție prin care cer ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru R. Moldova și Ucraina să înceapă până la sfârșitul acestui an.
Rezoluția este adresată Comisiei Europene și Consiliului UE, pentru ca acestea să facă demersurile necesare de începere a negocierilor de aderare pentru cele două state care au primit, în vara lui 2023, perspectiva clară de a deveni țări membre ale blocului comunitar.
Documentul a fost votat de europarlamentari și de deputați din statele din vecinătatea estică a Uniunii Europene, care s-au reunit la Chișinău la cea de-a zecea sesiune ordinară a Euronest.
### Vezi și... ### Eurodeputat: R. Moldova și Ucraina ar trebui să adere la UE înainte de 2029 și să participe la europarlamentareEurodeputatul Andrius Kubilius, co-președinte al Euronest, a declarat că este „un lucru foarte posibil” ca R. Moldova să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul lui 2023, menționând că aceasta va fi „un semnal puternic” atât pentru R. Moldova, cât și pentru Europa.
La conferința de presă de după Euronest, Kubilius a reamintit că „toate promisiunile legate de calitatea de membru UE al R. Moldova și Ucrainei trebuie îndeplinite până la sfârșitul acestui deceniu”, subliniind că un astfel de calendar este unul ambițios, dar realist.
Potrivit europarlamentarului român Siegfried Mureșan, unul dintre inițiatorii documentului, în textul rezoluției se mai cere și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei pe piața unică europeană, înainte de finalizarea negocierilor de aderare.
Astfel, scrie Mureșan pe pagina sa de Facebook, cetățenii celor două țări vor putea beneficia de „crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către UE și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE”.
Deputații europeni, alături de cei din R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina au adoptat alte două rezoluții: împotriva agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina și de sprijinire a căii către UE a celor trei țări asociate: R. Moldova, Georgia și Ucraina.
### Vezi și... ### Moldova cere UE sancționarea „oligarhilor și politicienilor corupți” care ajută Rusia