Rețeaua regională a organizației lui Navalnîi se desființează sub presiunile autorităților

Graffiti la Sankt Petersburg „Un eroul al timpurilor noastre” este scris lângă portretul lui Alexei Navalnîi, 28 aprilie 2021.

Un apropiat al politicianului rus de opoziție, Alexei Navalnîi, spune că rețeaua regională de organizații anticorupție înființată de Navalnîi va fi desființată chiar înainte de audierea la tribunal a cererii procuraturii de a declara principalele componente ale organizației anti-corupție drept „extremiste”.

Graffiti cu Navalnîi pe cale să „dispară”, Sankt Petersburg, 29 aprilie 2021.

Într-un videoclip postat pe YouTube pe 29 aprilie, Leonid Volkov, șeful rețelei regionale, a numit această mișcare drept un „pumn” dat organizației și a explicat că activitatea acesteia a devenit „imposibilă”, pe fondul represiunilor la care este supusă de autorităților ruse.

Se așteaptă ca un tribunal din Moscova să se pronunțe asupra unei moțiuni prezentată de procurori pentru a eticheta drept „extremiste” trei organizații legate de Navalnîi - Fundația Anticorupție, Fundația pentru Protecția Drepturilor Cetățenilor și sediul regional al organizației lui Navalnîi. Procurorii au declarat că organizațiile sunt „angajate în crearea condițiilor pentru destabilizarea situației sociale și sociopolitice sub masca lozincilor lor liberale”.

Activiștii pentru drepturile omului au criticat aspru moțiunea procurorului ca o încercare „scandaloasă” de a reduce la tăcere și a oprima orice opoziție și disidență din țară