Jamie Fly: REL/RL a fost luat în vizor de autoritățile ruse pentru că încearcă să ofere informație corectă și știri obiective

Czech Republic – A view of the RFE/RL building at Hagibor, Prague, 31Jan2012

Președintele REL/RL Jamie Fly a denunțat joi eforturile crescânde ale Rusiei de a alunga această organizație de presă, inclusiv serviciul rusesc și televiziunea Current Time.

Fly a spus că REL/RL a fost luat în vizor de autoritățile ruse pentru că încearcă să ofere informație corectă și știri obiective.

Mai înainte, REL/RL a aflat că Roskomnadzor îi va aplica încă 130 de sancțiuni începând de la 16, pentru activitatea de „agent străin”. În total, REL/RL ar avea de plătit cam 2,3 milioane de dolari în amenzi.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat săptămâna aceasta îngrijorat de tentativa Rusiei de a închide și reduce la tăcere emisiunile în limba rusă ale postului nostru de radio, invocând legea „agenților străini”.

Blinken a făcut aceste aprecieri în cadrul întrevederii cu noua președintă în exercițiu a Agenției americane pentru media internaționale (USAGM sau US Agency for Global Media) Kelu Chao, cu care a discutat „rolul vital ale presei libere și independente în apărarea și promovarea principiilor democratice în lume”.

Adoptată inițial în 2012, controversata lege a agenților străini s-a extins de la organizații neguvernamentale care primesc finanțare din afara granițelor la organizații media și jurnaliștii lor.

În 2017, radio Svoboda, programele de televiziunea Current Time (realizate împreună cu Vocea Americii) și programele regionale în rusă ale postului nostru de radio au fost înscrise drept „agenți străini”.

În baza legii, toate emisiunile, toate postările pe mediile sociale și toate materialele realizate de jurnaliștii acestor redacții trebuie identificate drept „produse ale unui agent străin”, de multe ori sub forme inacceptabile jurnalistic. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi severe pentru instituție, în timp ce jurnaliștii riscă dosare penale.