RISE: Plahotniuc, guvernatorul informal al țării | O nouă scumpire a energiei electrice?

Jurnaliștii RISE Moldova scriu că Plahotniuc continua să domine „un clan întreg” de actuali funcţionari și demnitari

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Jurnaliștii de investigație de la rise.md au lansat un proiect intitulat #Plahostan, care va cuprinde o serie de articole despre cum era construită „organizația criminală a lui Plahotniuc”. Unii dintre membrii acestei organizații au rămas în funcții-cheie și după fuga lui Plahotniuc din țară, continuând să exercite influență asupra proceselor politice, economice și de justiție, remarcă reporterii RISE Moldova. În ultimii ani, chiar și când nu deținea nicio funcţie în stat, Plahotniuc continua să domine un clan întreg de funcţionari și demnitari, fiind considerat guvernatorul informal al ţării.

Despre proprietarii luxului de pe malul lacului Dănceni a scris Ziarul de Gardă. În ultimii doi ani, pe malul lacului Dănceni au fost amenajate trei săli de evenimente luxoase. Construcțiile și acapararea terenului s-ar fi făcut cu încălcări. Autorii articolului relatează că în afacere ar fi implicat și fostul prim-ministru Ion Chicu. „Prezentați probe dacă am legături cu această afacere, dar eu vă spun că nu am”, a reacționat fostul prim-ministru.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sugerează că tariful la energia electrică ar putea crește, scrie newsmaker.md. Asta după ce Moldelectrica a cerut Agenției să aprobe un tarif cu peste 80% mai mare pentru serviciul de transport al energiei electrice. ANRE spune că examinează solicitarea menționată. Totodată a cerut întreprinderii să prezinte date suplimentare – „pentru a justifica toate costurile suportate de operator la prestarea serviciului de transport al energiei electrice”.

Aproximativ 18 000 de solicitări ale ambulanței, în săptămâna 19-25 decembrie, potrivit radiochisinau.md. Peste 4000 de chemări au fost făcute doar pentru copii. Cel mai des a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții cu maladii respiratorii. Șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat că numărul cazurilor de infecții respiratorii la copii este în creștere în Chișinău, iar spitalele municipale fac față cu greu situației. Săptămâna trecută în capitală au fost raportate 7261 de cazuri de infecții respiratorii, cu 2040 mai multe decât săptămâna precedentă.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, ineres a trezit reportajul distribuit de TVR Moldova despre lucrările de reabilitarea căilor ferate din sudul R. Moldova. Reporterii scriu că este vorba despre „cel mai grandios proiect de reabilitare a infrastructurii feroviare de la independenţa R. Moldova”. Lucrările au loc pe tronsonul „Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești”.

Moldova.org reușește să distribuie pe Instagram una dintre cele mai populare postări. Reporterii au făcut o postare explicativă despre tensiunile dintre Serbia și Kosovo. Asta după ce pe 27 decembrie partea sârbă a declarat că își pune trupele armate în „cea mai înaltă stare de alertă”. Reporterii explică ce este și cum a apărut Kosovo și de ce există motiv de neliniște în regiune.