Roberta Metsola speră că UE va deschide negocierile de aderare cu Moldova în 2023 | Facturile pentru gazele naturale vor conține date noi

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, speră că UE va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul anului.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Din septembrie, facturile pentru gazele naturale care ajung la consumatori vor conține date noi, transmite IPN. În contextul trecerii la măsurarea gazelor naturale în kilowaţi-oră (kWh), în facturi va fi indicat atât volumul de gaze consumat în metri cubi, conform datelor contorului, cât și echivalentul în kWh și coeficientul de putere calorică superioară.
  • Moldpres scrie că punctul de trecere a frontierei Leușeni își va sista în data de 28 septembrie activitatea, în intervalul orelor 11:00-13:00, din cauza unor lucrări tehnice. Potrivit Serviciului Vamal, în această perioadă vor fi efectuate lucrări de înlocuire a cablurilor subterane. În acest context, autoritatea vamală recomandă agenților economici și persoanelor fizice care intenționează să traverseze frontiera prin postul Leușeni să opteze pentru alte puncte de trecere din apropiere: Leova - Bumbăta, Costești-Stânca sau Sculeni.
  • Ziarul de Gardă notează că acordurile în domeniul securității sociale semnate de R. Moldova cu Spania și Italia nu sunt încă funcționale, la peste un an de la semnarea documentelor la Madrid și peste doi ani – la Roma. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), solicitați de jurnaliștii ZdG, tratatul cu Italia va intra în vigoare la data de 1 decembrie 2023. Prevederile acordului vizează cetățenii moldoveni care au muncit în Italia, precum și cetățenii italieni care au fost angajați în țara noastră. Valoarea pensiilor va fi calculată proporțional, de fiecare stat, în funcție de perioada de asigurare realizată pe teritoriul propriu.
  • Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, speră că UE va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul anului, cerând ca speranțele acestor țări candidate să nu fie dezamăgite, transmite Agerpres, citată de Moldova 1. „În loc să ne concentrăm pe dată - să spunem că este bine că există o dată pe masă, mai bine să ne concentrăm pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârșitul anului”, a declarat Metsola.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a devenit virală o postare despre o polițistă din R. Moldova care a fost reținută de un paznic la 28 iulie 2020, în timp ce fura dintr-un mall din orașul Iași.
  • Pe Instagram a devenit populară postarea TV8 despre înaintarea filmului autohton „Tunete” la premiile Oscar. Producția va concura cu alte zeci de filme la categoria „Cel mai bun film străin”. Din data de 5 octombrie, filmul „Tunete”, în regia lui Ioane Bobeica, va fi difuzată în cinematografele din R. Moldova.