România adoptă o lege pentru cumpărarea de avioane de luptă F-35. Primele ar urma să vină prin 2030

O aeronavă F-35 Lightning II și pilotul ei Monessa Balzhiser la expoziția Black Sea, Defense, Aerospace and Security (BSDA) de la București, pe 22 mai 2024.

România, țară membră în NATO, a adoptat o lege pentru achiziționarea într-o primă fază a 32 de avioane de luptă din ultima generație F-35, cu un preț de 6,5 miliarde de dolari SUA, relatează Digi24.ro.

În prezent, românii își apără spațiul aerian propriu și al alianței cu avioane F-16, care ar urma să fie retrase treptat, pe măsură ce vin cele ultramoderne, așa cum s-a întâmplat în trecut cu Mig-urile sovietice și avioanele LanceR.

Digi24.ro spune că va fi cea mai mare achiziție militară din România post-comunistă și că înnoirea completă a flotilei aeriene cu noile aparate se va încheia în 2040. Aceeași sursă menționează că adoptarea unei legi pentru această achiziție face parte din condițiile de acceptare a țării în programul de înarmare supravegheat de guvernul american.

Nu este limpede câte avioane F-35 va mai cumpăra România după acest prim set, de 32.

Președintele Klaus Iohannis anunța încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de compania americană Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO.

De exemplu Polonia, alt membru NATO important din flancul estic, ca și România, a făcut în 2020 o comandă identică, anume de 32 de aeronave F-35, care ar urma să înceapă să vină în 2026. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te