În România, Partidul Național Liberal de guvernare și Uniunea Democrată a Maghiarilor (UDMR) au negociat cu principalul partid de opoziție, Partidul Social Democrat (PSD) formarea unei mari coaliții, care să asigure o majoritate confortabilă viitorului guvern în parlament.
Noul guvern ar putea intra deja la votul parlamentului pe 17 noiembrie, a anunțat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
„Am făcut un calendar ca să finalizăm discuțiile până la începutul săptămânii viitoare, ca să venim în Parlament pe 17-18 noiembrie. Am spus că mâine dimineață [miercui, 10 noiembrie] încep discuțiile pe programul de guvernare pe fiecare capitol separat”, a declarat marți Kelemen, la finalizarea discuțiilor cu PSD și PNL.
În următorul guvern, PNL – PSD ar putea exista cel mult 20 de ministere, spune liderul PNL, Florin Cîțu, dar cele două partide nu au început încă discuțiile aplicat, pe fiecare subiect de negociere, au dat asigurări cei doi lideri de partid.
Au apărut însă și primele divergențe: în timp ce PSD cere modificarea cotei unice de impozitare, reintroducerea impozitării progresive și impozitarea marilor averi, PNL respinge total orice creștere de taxe și modificarea cotei unice.
Mai multe: romania.europalibera.org
Mai mult, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus marți seara în emisiune la România TV, că aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de către Comisia Europeană, nu înseamnă că programele de investiții nu mai pot fi negociate/renegociate.
Comisia Europeană a aprobat pe 27 septembrie Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, care valorează 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi.
Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde” iar 21% pentru digitalizarea României. Acești bani vor fi acordați în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.