România aprobă începerea negocierilor pentru cumpărarea Portului Giurgiulești

Portul Giurgiulești și-a început activitatea în 2007.

Guvernul României a dat undă verde începerii unor negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a cumpăra acțiunile deținute de BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.

Decizia a fost adoptată la ședința Guvernului de la București din 28 august. România vrea să cumpere – prin intermediul companiei naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța – acțiunile companiei Danube Logistics SRL (deținută de BERD) în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

„Achiziția acestor acțiuni va duce la controlul majoritar al statului român (...) asupra Portului Giurgiulești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului român, Mihai Constantin.

Potrivit lui Constantin, România vrea în acest fel să ajute Portul Constanța să devină „unul dintre cele mai importante puncte de convergență de trafic de marfă din această parte a Europei”.

Comentând intenția României, purtătorul de cuvânt al Guvernului Moldovei, Daniel Vodă, a explicat că la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești, care aparține BERD, și Portul de stat, care este în proprietatea Moldovei.

Vodă a dat asigurări că „nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat”. El a mai spus că nu doar România este interesată de cumpărarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, dar și Turcia, Regatul Țărilor de Jos și Danemarca.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te