Viitorul premier, Mihai Tudose a spus încă de la început că se va retrage, dacă liderul PSD, Liviu Dragnea va putea ocupa la un moment dat fotoliul de șef de guvern. Deocamdată o lege veche de 15 ani nu le permite demnitarilor condamnați penal să fie membri ai executivului. Șeful social-democraților, condamnat vara trecută la doi ani cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 așteaptă rezolvarea acestei situații. Între timp, potrivit sondajelor a pierdut din credibilitate, iar în partid încep să se audă unele vociferări. De altfel, după ce și-a dărâmat propriul guvern, câțiva baroni PSD au îndrăznit să-l critice, iar alții și-au revendicat pentru ei sau pentru apropiații lor locuri în noul cabinet.
Your browser doesn’t support HTML5
Din cea de-a doua categorie, Marcel Ciolacu, președinte PSD Buzău, a primit portofoliulul de vicepremier cu probleme speciale, iar Adrian Țuțuianu, liderul organizației Dâmbovița, a fost propus pentru Ministerul Apărării. În acest fel puterea guvernului se federalizează între Dragnea care până acum voia să aibă controlul total al executivului și cei mai puternici baroni ai PSD, care au cerut la rândul lor nu doar roluri ci și zone importante ale administrației.
Își păstrează în continuare influența Sevil Shaidehh, mâna dreaptă de ani de zile a lui Liviu Dragnea, care rămâne în funcția de ministră a Dezvoltării alături de Grațiela Gavrilescu, ministra Mediului, ambele având și titlul de vicepremier.
Teodor Meleșcanu, diplomat de carieră cu o vechime de 50 de ani, este lăsat în continuare în fruntea ministerului de Externe, fiind susținut de ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. La Afaceri Europene, în locul Anei Birchall vine eurodeputatul Victor Negrescu, de doar 32 de ani, dar care are deja nu doar o carieră politică importantă, ci și una academică, fiindcă predă la Universitatea Cantemir și la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. În plus, este fiul tatălui său, diplomat si fost consul al Romaniei la Bruxelles. Tânărul Negrescu a evoluat de la politicianul care propunea în 2008, când candida la Parlament, scăderea prețului la prezervative, la eurodeputatul activ care vrea reformarea agenției europene care este responsabilă cu securitatea cibernetică. Rămâne în funcție și Andreea Păstârnac, diplomată de meserie, responsabilă cu ministerul Românilor de Pretutindeni.
Lia Olguța Vasilescu, ministra Muncii, și Carmen Dan, ministra de Interne, din cercul imediat al liderului PSD, stau, de asemenea, pe loc. La Ministerul Educației, vine un sindicalist loial PSD, Liviu Pop, cel care l-a ajutat pe fostul premier Victor Ponta să nu primească verdictul de plagiator.
Audierile celor care vor forma noul guvern se derulează în regim de urgență în Parlament. Premierul propus, Mihai Tudose, descoperit și el cu 50 de pagini plagiate în teza de doctorat a repetat astăzi că renunță la titlul de doctor, deși o astfel de procedură nu există în România. Viitorul premier a respins orice legătură cu SRI, explicând că și-a dat doctoratul la Academia SRI, doar fiindcă a vrut să învețe mai mult. Șeful lui de partid, Liviu Dragnea, pentru a trimite în derizoriu toate legendele legate de intimitatea lui Mihai Tudose cu Serviciul Român de Informații a ținut să spună un banc pe această temă: „se zice că eu l-am propus pe Tudose premier ca să luăm controlul asupra SRI”. Liviu Dragnea a râs singur.