Reținut în trafic, în București, și luat din mașină de polițiști pentru a fi dus la Parchetul General, Georgescu a fost interogat timp de aproximativ cinci ore, pe 26 februarie.
Procurorii l-au anunțat că este urmărit penal pentru șase presupuse infracțiuni, inclusiv instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, fals în declarații, comunicarea de informații false, constituirea ori sprijinirea de grupări cu caracter fascist, rasist, xenofob sau antisemit.
Politicianul populist de extremă dreapta a ieșit de la audieri în aplauzele suporterilor adunați în fața parchetului, inclusiv liderul partidului parlamentar ultranaționalist AUR, George Simion.
„Noi, poporul, suntem puterea. Aceste lucruri nu mă surprind și voi lupta pentru libertatea noastră”, le-a spus Georgescu susținătorilor, care scandau: „Georgescu, președinte”.
Călin Georgescu, adus la Parchetul General din București, 26 februarie 2025. Fostul candidat prezidențial din România se folosește de cârje după o operație la genunchi făcută în Germania, în urmă cu câteva zile.
Reținerea și punerea lui sub acuzare vin cu trei luni înainte să aibă loc alegerile prezidențiale repetate din România, la care se credea că Georgescu intenționa să candideze.
Acum, nu are voie să părăsească țara în următoarele 60 de zile fără permisiunea autorităților judiciare și va fi supravegheat de poliție. De asemenea, nu poate folosi conturi pe platformele online, pe care să posteze conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist, xenofob.
Procurorii l-au audiat și pe un bodigard al politicianului, Marin Burcea, fost combatant în Legiunea Străină. Presa de la București a relatat că, în seara, zilei, a fost reținut pe aeroportul din capitala României și dus la audieri la parchet liderul mișcării neo-legionare din România, Eugen Sechila, unul dintre cei mai importanți colaboratori ai lui Georgescu.
- Citește și: România: Călin Georgescu, chestionat de procurori, după razii legate de fascism și nereguli financiare
Pro-rusul Georgescu, care l-a lăudat pe Vladimir Putin, a câștigat primului tur al alegerilor prezidențialelor românești, în noiembrie trecut, în urma unei campanii de promovare pe Tik Tok și alte platforme online, despre care serviciile secrete românești și europene au sugerat că a fost orchestrată cu amestec rusesc. Georgescu declarase zero cheltuieli de campanie.
Anularea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională a fost însă o decizie controversată, pe care mulți au criticat-o.
Printre critici s-a numărat și noul vicepreședinte american JD Vance, care a amintit-o în discursul său recent de la Conferința de Securitate de la Munchen, spunând că prin această hotărâre România a arătat că nu ar împărtăși valorile americane.
Reținerea lui Georgescu a fost criticată pe rețeaua de socializare X de proprietarul acesteia, omul de afaceri american, Elon Musk, un aliat apropiat al președintelui Donald Trump.
Reținerea a fost precedată de zeci de razii și percheziții, inclusiv acasă la asociați ai lui Georgescu.
Acțiunile procurorilor au vizat mai ales o grupare condusă de Horațiu Potra, în prezent consilier local la Mediaș, în Transilvania, cunoscut și ca un fost lider al unei grupări de mercenari români care au luptat în Africa.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te