România: Comori fotografice readuse la lumină de arhiva online a revistei de limbă maghiară Uj Elet
Acestă imagine a unor copii români pe catarige este una din cele peste 5000 de fotografii publicate online in luna aceasta din arhivele salvate al revistei romanești de limbă maghiară Uj Elet (Viață Nouă).
Interiorul restaurantului bucureștean Caru cu bere în 1965.
Revista Uj Elet, destinată primordial maghiarilor din Ardeal, a fost înființată în 1959.
Vedere aeriană a Bucureștiului, în zona Gării de Nord (nedatat).
Edgar Szocs, care a creat arhiva online, a declarat pentru Europa Liberă că ideea i-a venit după ce a aflat că zeci de cutii cu fotografii realizate de reporterii Uj Elet zăceau într-o bibliotecă din Transilvania.
Muncitori în interiorul fabricii de instrumente muzicale din Reghin, jud. Mureș, Transilvania, în 1980.
„I-am contactat pe cei de la bibliotecă și s-au bucurat", își amintește Szocs despre miile de imagini pe care le-a descoperit în biblioteca rurală. „Au spus: Chiar sunteți interesat de ele?. Pentru că stăteau acolo de ani de zile".
Bărbații privesc peste Lacul Herăstrău din București spre Casa Scânteii, construită de sovietici după modelul Universității Lomonosov de la Moscova. Szocs este unul dintre fondatorii Azopan, o arhivă fotografică cu acces liber care conține fotografii făcute mai ales de reporteri amatori din secolul al XX-lea din România, ceea ce înseamnă că infrastructura necesară pentru arhiva Uj Elet era deja în mare parte existentă.
O imagine fără legendă din arhiva Uj Elet.
Szocs speră ca această resursă să permită identificarea unui număr cât mai mare de imagini de către utilizatori, care pot contribui cu detalii și explicații. Fotografiile pot fi, de asemenea, „legate” de numărul revistei în care au apărut.
Dansatorare folclorice, într-un loc nespecificat.
Uj Elet a fost comparat cu revista Life din Statele Unite ale Americii, cu care a fost contemporană, aproximativ. Dar, fiind publicată în timpul regimului dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, existau restricții stricte cu privire la ceea ce putea fi scris sau fotografiat în publicația românească.
Această fotografie, a unor turiști americani în București în 1961, însoțea un articol elogios despre turismul străin care promitea „atenție, amabilitate și confort" pentru oaspeții străini. De fapt, până în anii 1980, turiștii erau evitați în mare măsură de românii obișnuiți, deoarece orice interacțiune cu ei trebuia raportată la Miliție.
Legendele altor fotografii imortalizează tonul mustrător al presei de stat din România.
Această imagine cu urmările unui accident de circulație din 1965 era însoțită de textul: „Iată consecințele șocante ale nepăsării! Mașina în șanț, motocicleta în mijlocul drumului. Proprietarul său este jelit de părinți și copii.... Să învățăm grabnic lecția: siguranța transportului este și o chestiune de responsabilitate colectivă și de precauție".
Szocs spune că, pentru el, imaginea care iese cel mai mult în evidență din miile pe care le-a parcurs este această fotografie panoramică a peisajului industrial din jurul Castelului Corvin (dreapta) din Hunedoara, orașul industrial din Transilvania.
„Acesta a fost castelul familiei regelui Matei Corvin al Ungariei", a spus Szocs. „Dar peisajul s-a schimbat; întreaga infrastructură industrială din jurul castelului a fost demolată după anul 2000."
Un sculptor în piatră lucrează într-un loc nespecificat.
Uj Elet își definea misiunea ca fiind aceea de a-și informa cititorii „despre evenimentele politice și sociale majore ale timpului nostru, esențiale pentru ridicarea nivelului cultural al unor categorii largi ale populației și pentru formarea viziunii asupra lumii a omului socialist".
Un cuplu în port tradițional la un festival folcloric, probabil în regiunea Cluj din România
După revoluția din 1989, Uj Elet a continuat timp de câțiva ani sub numele nou Erdelyi Figyelo (Observatorul Transilvaniei). Ultimul său număr a fost publicat în 1996.