România: fostul președinte Ion Iliescu, inculpat în noul dosar al „Mineriadei” din 1990

Ion Iliescu într-o fotografie de arhivă, la o lună după „descinderea” de la București a minerilor din Valea Jiului.

Primul președinte al României post-comuniste, Ion Iliescu, și primul ei premier, Petre Roman, sunt inculpați într-o nouă judecată a evenimentelor din iunie 1990, de la București, când minerii veniți din provincie au atacat participanții la proteste pașnice îndelungate împotriva guvernului.

Iliescu și Roman sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.

În atacul care a început pe 13 iunie 1990 împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, susțin procurorii, citați de Europa Liberă România.

În evenimentele din iunie 1990, cele mai violente din tranziția post-comunistă în țările primite între timp în Uniunea Europeană, cu excepția celor foste iugoslave, au murit prin împușcare 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic un număr total de 1311 persoane.

Manifestanții atacați mai ales de minerii veniți din Valea Jiului cereau în primul rând eliminarea din noile structuri de stat a foștilor comuniști, inclusiv a președintelui Iliescu, care câștigase primele alegeri democratice de după al doilea război mondial în România, la 20 mai 1990.

Puterea de la București a acuzat demonstranții, majoritatea studenți și intelectuali, că ar fi pus la cale răsturnarea cu forța a guvernului cu sprijinul partidelor „istorice”, din perioada interbelică, refăcute după căderea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989.

Ion Iliescu le-a mulțumit public minerilor pentru ce au făcut la București, când ei încă se aflau acolo, dar a spus apoi că a făcut-o ca să-i convingă să plece acasă și nu a recunoscut niciodată că i-ar fi chemat să bată demonstranți, așa cum l-au acuzat mereu criticii.

Imagini de arhivă din Piața Universității, din București, centrul protestelor suprimate cu ajutorul minerilor.

Evenimentele din 1990 din Piața Universității, care au accelerat imigrația tinerilor din România și i-au slăbit prestigiul de democrație în ascensiune, întârziindu-i integrarea euroatlantică, au fost anchetate de mai multe ori, dar procesele juridice au trenat și nimeni nu a fost găsit vinovat.

„Mineriada” s-a repetat la o scară ceva mai mică în septembrie 1991, când muncitorii veniți din provincie la București au forțat demisia guvernului condus de Petre Roman. Ei au vrut să revină în capitală și în 1999, dar au fost opriți de forțele de ordine în provincie.

Ion Iliescu, un funcționar comunist de rang înalt marginalizat în dictatura ceaușistă, are în prezent 94 de ani. El a mai fost trimis în judecată în așa-numitul Dosar al Revoluției, și el tergiversat mereu, fiind bănuit că ar fi contribuit la haosul soldat cu moartea a sute de oameni în decembrie 1989.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te