România în anevoiosul drum spre libertate

Un soldat maghiar dă foc unui buncăr de pe linia defensivă dintre România și Ungaria, 1940.

Etnicii nemți din nordul Transilvaniei întâmpină cu salut nazist trupele maghiare. Practic, pe toată durata războiului, această parte a României a fost ocupată de trupele maghiare, aliate cu naziștii.

Un rabin vorbind mulțimii pe fundalul unei svastici naziste, în timp ce trupele maghiare fasciste intră în orașul Bistrița.

Bombardiere americane țintesc o rafinărie de petrol din Brașov, 1944.

România s-a aliat cu Germania nazistă în 1940, după abdicarea regelui Carol al II-lea și formarea unei alianțe între Legiune și generalul Ion Antonescu.

Petrolul românesc a fost o resursă vitală pentru aparatul de război al naziştilor.

Un soldat fascist pozează cu două tinere localnice, nordul României ocupate, 1942.

O tânără în vacanță, Constanța, 1955.

Mostre ale realismului socialist, București, 1957.

După cel de-al Doilea Război Mondial, România a fost condusă de o dictatură comunistă, țara fiind  ocupată de armata roșie sovietică.

Actorii István Rozsos și Dorottya Géczi pe litoralul Mării Negre, lângă Constanța, 1959.

Liderul comunist Nicolae Ceaușescu în timpul unui discurs la Arad.

Elevi purtând cravate de pionieri la gât, Târgu Mureș, 1964.

Doi studenți așteptându-și prietenele, Târgu Mureș, 1964.

Nicolae Ceaușescu la o nuntă de etnici maghiari, Brașov, 1967.

În ciuda regimului său dictatorial, la începutul carierei sale, președintele României socialiste s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptând un curs politic independent față de URSS.

O tânără muncitoare la fabrica de lapte din Târgu Mureș, 1967.

„Eroii muncii socialiste”, sudorii uzinei „Vulcan”în plină acțiune. București, 1973.

O suburbie în construcție, Alba Iulia, 1977 .

În anii ’80, obsesia lui Ceaușescu de a se auto-glorifica și de a rambursa împrumuturile străine a ajuns la apogeu, având un efect devastator asupra poporului român.

Colector de gunoi, București, 1986.

Stradă din București, anii ’80.

Un magazin din București, 1986. În perioada când a fost făcută această fotografie, Ceaușescu, bazându-se pe mult temuta sa rețea a poliției secrete, a introdus rații de hrană, iar încălzirea a fost redusă la numai câteva ore pe zi.

O piață din București, 1986. În afara capitalei, oamenii își puteau permite să cumpere lunar cel mult: cinci ouă, o jumătate de kilogram de zahăr și o jumătate de litru de ulei de gătit. Totodată, era permisă doar câte jumătate de pâine pe zi și doar 6 kilograme de carne pe an.

Un bărbat zace lângă poarta unei fabrici pe care stă fixată lozinca: „Trăiască patria noastră liberă și independentă, Republica Socialistă România!”

16 decembrie 1989. Un grup de localnici blochează o stradă din Timișoara, la începuturile a ceea va deveni ulterior Revoluția Română.

O echipă de televiziune grăbindu-se la filmări, Timișoara, decembrie 1989.

După ce serviciile române de securitate au împușcat mai mulți manifestanți la Timișoara, protestele de la București au dus în cele din urmă la răsturnarea regimului comunist. Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost executați la 25 decembrie 1989.