România inaugurează un centru pentru pregătirea piloților de F-16 pentru aliații NATO și Ucraina

Avioane de vânătoare F-16 ale Armatei române survolează, la inaugurare, centrul de antrenament F-16 la baza militară aeriană Baza 86, în afara orașului Fetești, România, pe 13 noiembrie, 2023.

Baza de antrenament situată în sud-estul României are ca scop creșterea interoperabilității între aliații NATO și o mai bună poziționare a alianței militare „pentru a face față provocărilor complexe” din Europa de Est și din regiunea Mării Negre, a declarat Ministerul român al Apărării.

Ministra olandeză al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat la inaugurare: „Următorul pas este începutul antrenamentelor cu echipaje, piloți și echipaje românești și, bineînțeles, planificând în avans, și pentru Ucraina."

Olanda va furniza primele avioane F-16 pentru baza de antrenamente, în timp ce constructorul american de avioane Lockheed Martin va asigura instructori și întreținere la centrul de pregătire.


 

Un avion F-16 al Forțelor Aeriene Olandeze este prezentat presei în timpul inaugurării.

Ministra olandeză a Apărării, Ollongren a mai spus că baza de antrenamente așteaptă acum sosirea piloților și echipajelor ucrainene cât mai curând posibil.

Un militar român trece pe lângă un logo de pe ușa unui hangar la baza aeriană.

În luna august, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda, imediat ce se va încheia pregătirea piloților.

Piloți ai Armatei Române în sala de antrenament. Șapte piloți și-au început pregătirea la centru pe 13 noiembrie 2023.

Ollongren a afirmat că aliații europeni trebuie să continue să sprijine Ucraina și că nu își pot „permite să obosească” în ceea ce privește războiul. „Trebuie să ne intensificăm eforturile, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în toate modurile posibile”, a spus ea.

Un pilot al Forțelor Aeriene Române cu indicativul „Roșu” pozând la inaugurarea centrului de antrenament.

Ollongren a salutat, de asemenea, o propunere a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, de a crea un fond cu până la cinci miliarde de euro pe an, timp de patru ani, pentru a sprijini militar Ucraina, fond pe care unele țări europene, după cum spun unii diplomați, nu sunt dispuse încă să-l aprobe.

Peste 4600 de aeronave au fost construite de la începerea producției, în 1976. Ucraina și-a dorit avioane de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei.

Avion de vânătoare F-16 al Forțelor Aeriene Române zburând deasupra bazei aeriene.

România, care este membră NATO din 2004, și-a sporit cheltuielile pentru apărare, iar NATO și-a consolidat prezența pe flancul estic al Europei prin trimiterea de grupuri de luptă multinaționale suplimentare în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, membre ale alianței.

 

România a deschis o bază internațională pentru pregătirea piloților de avioane F-16 din alte țări NATO și țări partenere, inclusiv Ucraina.