În România, odată cu avântul medicinii tradiționale a apărut un curent de respingere a tratamentelor alopate și a vaccinurilor. O fostă vedetă de televiziune, Olivia Steer, de 42 de ani, foarte influentă prin blogul său, dar mai ales prin aparițiile sale la emisiuni mondene și în reviste glossy, a convins prin campania extrem de agresivă pe care a dus-o în ultimii doi ani o serie de părinți să nu-și mai vaccineze copiii pe motiv,că în vaccinuri ar exista mercur și că oricum riscul vaccinurilor e mult mai mare, decât lasă medicina clasică să se întrevadă.
Deși nu are studii medicale și nu poate proba nimic din ceea ce spune, discursurile ei au fost adesea mai prizate decât decât ale medicilor serioși, mai cu seamă că nu obosește să-și povestească întreaga viață la fiecare emsiune la care participă, aducând vorba mereu și despre cei doi copii ai ei pe care îi crește după această filosofie și în regim strict vegan.
În paralel cu ea, Christa Todea‑Gross, de data aceasta o doctoriță, face pledoarii asemănătoare și a publicat în 2012 o carte pe care specialiștii o consideră extrem de superficială, în care pune la îndoială vaccinurile prin teze demonstrate prin tot soiul de cercetări așa-zis științifice.
În mod surprinzător, cartea ei poate fi descărcată de pe diverse site-uri ortodoxe.
Opoziția față de vaccinuri nu a primit răspunsuri clare și prompte din partea statului, care a lăsat ani de zile să se rostrogolească în mass-media informații deformate, ce în final au dus la moartea mai multor copii.
Soluția pentru oprirea grupurilor anti-vaccin a fost gândită încă de acum doi ani sub forma unei legi care să-i oblige pe părinți să le facă minim opt vaccinuri copiilor lor.
Ideea legii a venit după ce ministerul Sănătății a constatat că numărul celor vaccinați a scăzut până și în București cu 20%. Proiectul făcut acum un an prevedea amenzi între o mie și două mii de euro pentru cei care vor refuza vaccinările fără niciun motiv și, în plus, condiția pentru înscrierea la școli și grădinițe, ar fi fost prezentarea dovezii că principalele vaccinuri au fost făcute.
Ministrul sănătății Florian Bodog a exclus însă din noul proiect sancțiunile în cazul refuzului vaccinării. Bodog susține că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuții, nu prin sancțiuni. Ministrul social-democrat al Sănătății încearcă să abordeze o politică mai liberală în acest domeniu, în care fiecare în mod individual trebuie să ia deciziile care privesc viața personală.
Întrebarea care se pune, este dacă au cu adevărat părinții dreptul moral să pună în pericol viața copiilor lor?
Legea abia intră în dezbatere publică și vor fi discutate în următoarea perioadă toate amănuntele din acest domeniu, eventual și dacă nu cumva individualismul autohton n-ar putea milita pentru o cauză mai bună.