România: Liderul AUR, George Simion și candidatul Silvestru Șoșoacă, vizați într-un dosar de fraudă electorală

Liderul AUR, George Simion, a ajuns deputat în Parlamentul României în urma alegerilor din 2020.

Procurorii români au deschis o investigație într-un caz de fraudă electorală cu patru zile înaintea alegerilor europarlamentare și locale. Ei susțin că liderul AUR, George Simion, ar fi instigat la falsificarea listelor de susținători pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă la „europarlamentare”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a anunțat că procurorii fac cercetări în cazul liderului unei formațiuni parlamentare, care ar avea calitate de deputat. Procurorii susțin că în aprilie 2024, el i-ar fi instigat pe mai mulți membri ai formațiunii sale politice să falsifice mii de liste de semnături necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Astfel, pe listele de susținători pentru Silvestru Șoșoacă ar fi fost trecute date reale copiate de pe liste completate anterior de membrii formațiunii. Apoi, semnăturile ar fi fost falsificate.

Deși procurorii nu au dat nume, presa română a stabilit că e vorba de George Simion și Silvestru Șoșoacă.

George Simion, care are interdicție de intrare în R. Moldova până în 2028, a venit chiar cu o replică printr-o postare publicată pe blogul său personal. El afirmă că intenția autorităților ar fi de scoatere a formațiunii sale din competiția electorală.

„Mă așteptam la o așa... mișcare în această săptămână, o încercare de a manipula opinia publică pentru a elimina AUR din cursa electorală” a spus liderul AUR, George Simion, care a negat orice ilegalități.

„Nu ne veți intimida și nu ne veți opri”, a adăugat el.

Silvestru Şoşoacă a fost luat cu mandat de polițiști și dus miercuri la Parchetul General, pentru a fi audiat în legătură cu suspiciunile privind falsificarea listei cu semnături, transmite Agerpres, citând surse judiciare.

Sondajele de opinie relevă că AUR, un partid de extremă dreapta, apărut în 2020, care se opune imigrației și ajutorului militar pentru Ucraina, ar putea ajunge pe locul al doilea în alegerile pentru Parlamentul European, în urma coaliției PSD-PNL aflată la putere.

Partidul speră că odată ajuns în Parlamentul European să se alăture grupului Conservatorilor și Reformiștilor, care include formațiuni precum Frații Italiei, conduși de Giorgia Meloni, și Partidul Lege și Justiție din Polonia (PiS), deși se află în contact și cu alte grupări de extremă dreapta.

Despre semnături false pe listele de susținători a relatat la Europa Liberă România și deputatul USR, Stelian Ion. El spune că reprezentantul partidului din Biroul Electoral a remarcat numele lui înscris în listele de susținători ai partidului extremist S.O.S. România, condus de senatoarea Diana Șoșoacă. (C.B)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te