România și Letonia, ambele membre NATO și susținătoare ale Ucrainei în războiul de doi ani și jumătate cu Rusia, spun că investighează cazuri de drone rusești care s-au prăbușit după ce le-au încălcat spațiul aerian.
Drona care a aterizat în Letonia era de tip Shahed, de concepție iraniană, a declarat comandantul forțelor armate naționale, generalul locotenent Leonids Kalnins, luni, la o conferință de presă, potrivit site-ului leton de știri Delfi.
Explozibilii dronei, care erau probabil destinați Ucrainei, au fost dezactivați după descoperirea acesteia în Letonia, a declarat Kalnins reporterilor.
Drona a căzut în regiunea satului Gaigalava, la aproximativ 90 km (60 de mile) de granița cu Belarus, țară de unde a intrat, potrivit unei declarații de luni a Ministerului leton al Apărării.
Ministerul Apărării Naționale al României (MApN) a confirmat că în seara zilei de sâmbătă o dronă rusească a survolat spațiul aerian românesc, motiv pentru care au fost ridicate în aer două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române.
Reprezentanții Ministerului spun că drona rusească, care a survolat spațiul aerian românesc și a zburat ulterior în direcția Ucrainei, a fost identificată de sistemul de supraveghere radar.
„Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 04:08”, arată Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.
MApN susține că există posibilitatea ca drona să fi căzut într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava.
„Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă”, arată MApN.
- Te-ar putea interesa și: NATO, după găsirea resturilor de dronă în România: acțiuni iresponsabile ale Rusiei
În legătură cu drona intrată în Letonia, Reuters a relatat că președintele Edgars Rinkevics a scris pe platforma de socializare X că guvernul său dorește un răspuns comun al NATO.
„Numărul acestor incidente este în creștere de-a lungul flancului estic al NATO și trebuie să le abordăm în mod colectiv”, a scris Rinkevics.
Ministrul apărării Andris Spruds, citat de LETA, a declarat că incidentul a fost „o confirmare a faptului că trebuie să continuăm munca pe care am început-o pentru a consolida granița de est a Letoniei, inclusiv dezvoltarea capacităților de apărare aeriană și a capacităților de război electronic...”
Noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Șîbiha, a scris pe X că cele două cazuri au fost „o reamintire clară a faptului că acțiunile agresive ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina” și a solicitat sprijin maxim din partea aliaților Ucrainei.
Știrea cuprinde informații de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te