România: Nou protest de mediu împotriva exploatării gazelor în Marea Neagră în proiectul Neptun Deep

Activiștii de mediu nu sunt convinși nici de marile avantaje economice pe care le-ar aduce proiectul, nici de asigurările că el nu va dăuna Mării Negre.

Activiștii Greenpeace au protestat joi la sediul Autorității Competente pentru Reglementarea Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) din Constanța (România) pentru a cere instituției să respecte dreptul românilor la un mediu sănătos și să prevină pericolele proiectului Neptun Deep.

Faţada clădirii a fost acoperită de un banner care cere autorității să nu aprobe „distrugerea” Mării Negre, în timp ce pe gardul din jur au fost afișate pancarte cu mesaje asemănătoare.

Protestul a venit chiar în Ziua Internațională a Mării Negre, marcată și de guvernul R. Moldova.

Autoritățile României spun că proiectul extragerii gazelor naturale din Marea Neagră, propus de concernul OMV Petrom împreună cu compania Romgaz (deținută de statul român), ar aduce beneficii enorme țării, consolidându-i independența energetică.

Activiștii spun însă că beneficiile nu ar fi chiar așa de mari, iar prețul plătit de natură și implicit de oameni ar fi ridicat.

Localizarea proiectului Neptun Deep.

Greenpeace România, care a protestat deja față de autorizațiile primite mai înainte de giganții energetici implicați, invocă starea precară a platformelor deja existente în Marea Neagră, operate de OMV Petrom, în cazul cărora - spun activiștii - ACROPO refuză să intervină corespunzător de aproape un an.

„Această autoritate nu reușește să apere interesele românilor. Nereguli grave care pot duce la dezastre ecologice nu pot fi tolerate într-un stat care ar trebui să protejeze dreptul oamenilor la un mediu curat și sănătos. Nu putem avea încredere că eliberarea de noi avize pentru viitoare proiecte, precum Neptun Deep, se realizează într-un mod competent și transparent”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Potrivit promotorilor săi, proiectul Neptun Deep presupune exploatarea, timp de 20 de ani, a 100 de miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră – echivalentul consumului pe nouă ani al României.

Companiile ar urma să exploateze o suprafață de 7.500 km2 din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră – la o distanță de circa 160 kilometri de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

OMV Petrom și Romgaz spun că vor începe forajul în Marea Neagră în 2025, urmând să livreze primele particule de gaz în 2027. Costurile de exploatare sunt estimate la 4 miliarde de euro.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te