România oferă R. Moldova cea mai mare donație de carte în limba română din ultimii 30 de ani

Directoarea Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, Elena Pintilei (stânga față) și secretarul DRRM, Adrian Dupu (dreapta față) au semnat acordul de donație în PMAN.

România a donat Republicii Moldova 100.000 de cărți în format fizic și tot atâtea în cel electronic. Guvernul României a spus că este „cea mai mare donație de carte în limba română”, care va ajunge în 300 de biblioteci publice din 200 de localități moldovene.

Evenimentul de predare a cărților a avut loc pe 10 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Secretarul de stat al Departamentului român pentru relația cu R. Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a spus că donația poate fi evaluată la aproximativ 4 milioane de lei românești (15,5 milioane lei moldovenești). „Promovarea și cultivarea limbii române în Republica Moldova este o prioritate pentru România”, a spus Dupu.

Autoritățile române au precizat că donația este „cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova”, iar scopul lui este „de a contribui la formarea noii generații în Republica Moldova”.

Donația are loc la solicitarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, care a transmis Ambasadei României la Chișinău necesitatea de a înnoi stocul de cărți al bibliotecilor publice din Moldova. Reprezentanții Bibliotecii Naționale au spus că bibliotecile autohtone „duc lipsă de cărți noi în limba română” pentru că majoritatea cărților sunt „vechi și deteriorate”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te