România prelungește plafonarea prețului la electricitatea livrată Republicii Moldova

R. Moldova își asigură peste 50% din consumul intern prin importuri din România.

Senatul României a adoptat joi, 27 martie, un amendament prin care prelungește plafonarea prețurilor la electricitatea exportată în R. Moldova. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Camera Deputaților.

Potrivit amendamentului adoptat de senatorii români, în situația în care R. Moldova nu va putea să-și asigure necesarul de energie electrică prin producție proprie, producătorii din România vor fi obligați să încheie contracte bilaterale cu furnizorii desemnați de guvernul moldovean, la un preț reglementat, la care se vor adăuga și costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit Agerpres.

Energia electrică vândută în aceste condiții va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din R. Moldova, potrivit proiectului de lege.

În România, plafonarea prețurilor la energia electrică va fi menținută până la 30 iunie 2025, iar la gazele naturale - până la 31 martie 2026.

R. Moldova își asigură peste 50% din consumul intern prin importuri din România, care au devenit principala sursă de compensare a deficitului apărut după ce centrala de la Cuciurgan, de pe malul stâng al Nistrului, a încetat să mai exporte energie electrică.

Acest lucru s-a întâmplat după ce din 1 ianuarie, regiunea transnistreană nu mai primește gaze naturale de la Gazprom, pe ruta din Ucraina, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit al gazelor naturale.

Din ianuarie și până în prezent, R. Moldova a procurat energie electrică din România parțial pe baza unor contracte la prețul plafonat de guvernul român (400 roni/MWh). O altă parte a importurilor de electricitate au venit de pe bursa de energie OPCOM, unde tarifele sunt și de trei ori mai mari.

Această situație a dus la majorarea tarifelor la energia electrică, la începutul acestui an. Consumatorii casnici din centrul și sudul R. Moldova plătesc în prezent 4,10 lei/kWh, iar cei din nord - 4,68 lei/kWh.

Cu sprijinul Uniunii Europene, care a oferit guvernului moldovean un pachet de asistență în sumă de 250 de milioane de euro, autoritățile de la Chișinău au anunțat că din luna februarie, primii 110 kWh consumați vor fi facturați la tarifele vechi, de circa 2,3 lei/kWh.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te