România: Președintele Iohannis convoacă CSAT pe tema interferenței cibernetice în alegeri. Sunt depuse și două contestații

Anterior, Klaus Iohannis anunțase că nu a primit informări transmise de instituții ale statului legate de riscurile de influențare a alegerilor prezidențiale.

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni din București.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află „analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.”

Anunțul vine la puține zile după rezultatul-șoc al primului tur al alegerilor prezidențiale din România, câștigat de candidatul ultranaționalist Călin Georgescu, ale cărui preferințe electorale au urcat brusc pe fondul unei campanii pe TikTok.

Klaus Iohannis a anunțat luni, printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, după solicitarea mai multor redacții, că nu a primit informări transmise de instituții ale statului legate de riscurile de influențare a alegerilor prezidențiale și nici despre modul în care Călin Georgescu și-a promovat candidatura pe rețelele sociale, amintește Hotnews.ro.

Dar de atunci, mai mulți politicieni români au vorbit despre posibila implicare a unor forțe străine în alegeri. Mai mulți europarlamentari, inclusiv din România, au cerut ca șeful TikTok să fie chemat să dea socoteală în legislativul Uniunii Europene.

Între timp, în România, doi candidați plasați spre coada clasamentului în primul tur au depus miercuri, separat, contestații la Curtea Constituțională, invocând fraude și nereguli în procesul de votare și în campanie.

Cristian Terheș, de la Partidul Naţional Conservator Român, a spus la o conferință de presă că pe data de 24 noiembrie au existat „fraude” care au influențat rezultatele, mai ales în ce privește primii doi clasați (Călin Georgescu și Elena Lasconi). El a mai spus că USR, partidul lui Lasconi, ar fi făcut publicitate electorală după limita de timp prevăzută de lege.

Al doilea contestatar, Sebastian Popescu, de la Partidul Noua Românie, și-a explicat contestația prin „fraudele” pe care le-ar fi comis câștigătorul, Călin Georgescu, care „a ascuns sursele de finanțare și a înșelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online”.

„Prin nedeclararea surselor de finanțare a propriei campanii electorale, Călin Georgescu, prin intermediul celor care se află în spatele său, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din România”, a mai scris Popescu, citat de Digi24.

Contestațiile ar urma să fie examinate de Curtea Constituțională joi, la ora 11:00.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te