Dragnea & Tăriceanu: de ce oferă privilegii Casei Regale?

Regaliștii de ocazie se aliază pentru a da un nou statut oficial Casei Regale.

La două luni după moartea fostului rege al României Mihai I, dezbaterile despre viitorul casei regale, favorizate de un val de emoții la scară națională, par să fie adus unele rezultate.

Your browser doesn’t support HTML5

Dragnea & Tăriceanu: de ce oferă privilegii Casei Regale?


Fiica Regelui Mihai, Margareta, și soțul acesteia, Radu Duda, se află de la începutul lui 2018 într-o campanie susținută de imagine. Cei doi călătoresc prin țară și vizitează instituții publice pentru a dobândi popularitate și simpatie. După moartea Regelui, la începutul lunii decembrie, fiica lui cea mai mare, care potrivit Statutului Casei Regale este moștenitoarea prezumtivă a tronului, s-a declarat „custode” al coroanei.

În paralel, liderii celor două partide aflate la guvernare se străduiesc să găsească o soluție prin care nu doar să o finanțeze pe mai departe pe fiica Regelui și pe soțul acesteia, ci și să-i acorde un rol oficial. Liviu Dragnea, șeful PSD și liderul Camerei Deputaților, a recunoscut că „se poartă discuții cu reprezentanții Casei Regale” pentru a se găsi „o formă constituțională” și „firească” pentru moștenitoarea coroanei. Principala idee pare să fie, după cum a sugerat Dragnea, înființarea prin lege a unei instituții cu numele Casa Regală.

Potrivit proiectului de Lege privind reglementarea statutului Casei Regale, proiect depus la Parlament de Liviu Dragnea și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, încă de astă toamnă, „Casa Regală a României este persoană juridică, apolitică și fără scop patrimonial, declarată de utilitate publică”. Mai mult, Statutul Casei Regale și eventualele lui modificări se vor publica în Monitorul Oficial, iar Margareta va avea rangul unui fost șef de stat. Palatul Elisabeta, primit de Regele Mihai în virtutea legii care le acordă foștilor șefi ai statului român privilegiul unei reședințe, va deveni prin lege reședința așa zisei familii regale pentru următorii 49 de ani, iar statul va plăti cheltuielile administrative și salariile pentru 20 de persoane din anturajul Margaretei.

Fostul premier Mihai Tudose a povestit la începutul lunii trecute că a primit la guvern o propunere din partea Margaeretei, prin care aceasta s-ar fi arătat dispusă să închirieze Palatul Elisabeta, dar anul acesta să nu plătească nimic. Fostul șef al executivului s-a opus oricăror avantaje oferite moștenitoarei Regelui Mihai. De altfel, potrivit acestuia, Ministerul Justiției ar fi dat aviz negativ propunerii ca Palatul Elisabeta să fie lăsat în continuare Margaretei și moștenitorilor acestei pentru următorii 49 de ani.

Liviu Dragnea a declarat că nici nu se gândește să renunțe la proiectul de lege privind statutul Casei Regale, care ar urma să aibă un buget de 4,5 milioane de euro pe an.

Spre deosebire de Regele Mihai, care a încercat să stea departe de partide, moștenitoarea acestuia, mizează pe susținerea lor pentru a-și face loc în peisajul politic autohton. Călin Popescu Tăriceanu a fost dintotdeauna un monarchist și a fost sponsorul Regelui înainte ca acesta să-și recupereze domeniile confiscate de regimul comunist. Apoi, Dan Voiculescu, fondatorul televiziunilor Antena 1 și Antena 3, descoperit în dosarele Securității ca informator, și-a declarat la rândul lui simpatia față de Casa Regală. Șeful social-democraților, Liviu Dragnea a intrat de curând în rândul monarhiștilor.

Nu e clar încă dacă toți acești regaliști de ocazie s-au aliat pentru a împrumuta din poleiala fanată a Casei Regale Române sau dacă în spatele cuvintelor și gesturilor lor există o strategie politică.