România respiră ușurată, viitura de pe Dunăre s-a „atenuat”

Dunărea ieșită din albie la Esztergom, la nord-vest de Budapesta, pe 20 septembrie 2024.

Hidrologii din România au spus luni că pericolul de inundație din cauza viiturii Dunării s-a atenuat. „În ceea ce privește Dunărea, vorbim de o atenuare a viiturii prognozate”, a declarat Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române pentru Digi24.ro. 

La rândul lui, ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, a spus luni, citat de aceeași sursă: „Nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm”.

Atât hidrologii, cât și guvernanții români au spus că în următoarele zile mai trebuie urmărite cu atenție digurile de pe Dunăre, pentru că debitul tot este dublu față de cel normal în luna septembrie.

Declarațiile mai liniștitoare vin după un weekend tensionat, în care românii au așteptat să vadă dacă se vor împlini prognozele mai pesimiste. Peste 6000 de oameni au fost evacuați, iar luni erau închise cam 110 școli.

Luna aceasta, inundațiile provocate de furtună și ploi abundente au ucis mai multe persoane în estul României. În weekendul trecut, temerile cele mai mari erau legate de județul Galați, unde au lovit inundațiile în urmă cu două săptămâni.

România s-a numărat printre cele câteva țări europene afectate mai grav la mijlocul lunii curente de Ciclonul Boris, care a făcut victime de asemenea în Austria, Cehia și Polonia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te