România se angajează să susțină securitatea energetică a R. Moldova, după instituirea stării de alertă timpurie

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja (stânga) și omologul său moldovean, Victor Parlicov

România și-a reiterat sprijinul total pentru securitatea energetică a R. Moldova. Asigurările au fost date de către ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, în contextul instituirii stării de alertă timpurie pe piața gazelor în urma acțiunilor militare din regiunea rusă Kursk.

Sebastian Burduja a avut în seara zilei de joi, 8 august, o discuție telefonică cu ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.

„Ne-am coordonat, așa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situație cu maximă eficiență. Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează că va susține securitatea energetică a R. Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat R. Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate”, a scris ministrul român pe pagina sa de Facebook.

Sebastian Burduja a adăugat că se va lucra în continuare la unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului.

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) a instituit, pe 8 august, starea de alertă timpurie, în contextul informațiilor prezentate de Ministerul Energiei cu privire la riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale. Decizia a fost luată ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja) pentru a asigura securitatea energetică a țării, precizează un comunicat al guvernului de la Chișinău.

Despre posibile riscuri în legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă Kursk - unde de câteva zile are loc o incursiune a forțelor ucrainene - operatorul de transportare a gazelor din Ucraina a sesizat operatorul Vestmoldtransgaz din R. Moldova în seara zilei de miercuri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te