Într-unul din paragrafele documentului se spune că vecinii R. Moldova vor încerca să coopereze și mai strâns cu ea, „pentru a îmbunătăți securitatea regională și pentru a contracara încercările Rusiei de a o destabiliza”. Documentul recunoaște de asemenea „importanța cooperării trilaterale cu Republica Moldova pentru avansarea procesului de integrare în UE pentru ambele țări”.
„Este o zi bună pentru relația noastră”, a spus președintele Klaus Iohannis, citat de Digi24, la ceremonia semnării acordului de securitate cu Ucraina.
Kievul a semnat asemenea acorduri cu peste 20 de țări aliate. Ca și România, ele se obligă să ajute Ucraina împotriva agresiunii Rusiei și să se asigure că Ucraina va fi capabilă să respingă o eventuală nouă invazie.
Acesta este însă unul din puținele acorduri de acest tip, dacă nu singurul, care menționează și preocuparea pentru soarta R. Moldova pe fondul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
„Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a scris Klaus Iohannis pe X.
Într-un comunicat de presă al guvernului de la Kiev se spune că acordul cu România, față de altele, similare, „se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre și va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE și NATO”.
- Te-ar putea interesa și: NATO promite sprijin R. Moldova și cere retragerea trupelor rusești
În acord sunt menționate multiplele forme de ajutor militar al României pentru Ucraina, inclusiv furnizarea unui sistem antiaerian Patriot sau instruirea piloților ucraineni pe avioane de producție americană F-16.
În acordul semnat de Iohannis și Zelenski, România promite să sprijine integrarea Ucrainei în UE și NATO.
„Viitorul Ucrainei este în NATO și (...) Ucraina va deveni membru NATO în viitor”, se spune în documentul publicat pe site-ul președintelui român, într-un ecou al declarației summitului NATO de la Washington, la care Moldova a fost reprezentată, ca țară parteneră, de ministrul de Externe Mihai Popșoi. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te