În România continuă să fie comentată ruptura provocată în rândul unui partid tânăr, Uniunea Salvați România (USR) de chestiunea căsătoriilor gay, pe care forțele religios-conservatoare vor să le interzică prin modificarea constituției. Întrucât este mai conservator, Nicușor Dan, liderul USR, s-a dezis de formațiunea înclinată majoritar să apere drepturile persoanelor LGBT – iar acum își lămurește planurile de viitor.
Nicușor Dan, liderul demisionar al Uniunii Salvați România, dă senzația că a reununțat la partidul pe care l-a creat și că vrea să-și continue cariera în afara lui. Cu toate acestea, nu doar că și-a păstrat legăturile cu facțiunea conservatoare din USR, dar în campania internă pe tema familiei a fost foarte implicat, convingându-i pe mulți fie să rămână neutri, fie să voteze pentru interzicerea în viitor a căsătoriilor homosexuale.
Your browser doesn’t support HTML5
Are 47 de ani, un doctorat în matematică obținut la Paris la École Normale Supérieure, predă matematică și s-a făcut cunoscut cunoscut în ultimii zece ani pentru imlicarea sa în conservarea patrimoniului arhitectural din București. Pasiunea cu care a salvat o serie de clădiri istorice de la demolare l-a făcut celebru, iar simpatizanții săi l-au convins în 2012 să candideze la primăria generală a capitalei. Așa a început cariera sa politică, rotunjită anul trecut prin transformarea organizației Salvați Bucureștiul în Uniunea Salvați România, care a intrat în parlament cu un scor de circa 9%.
Alături de Nicușor Dan s-au strâns intelectuali preocupați de modernizarea României, mulți dintre ei absolvenți de universități occidentale, alcătuind împreună o formațiune care s-a autodefinit ca fiind anti-sistem. Această definiție nu a reușit să asigure, însă, coeziunea USR, astfel încât prima controversă, pe tema familiei, riscă să fie fatală. Nicușor Dan s-a declarat de partea Coaliției pentru Familie, care a cerut un referendum pentru modificarea Constituției în așa fel încât căsătoria dintre un bărbat și o femeie să stea la baza familiei, iar acest lucrur să fie prevăzut în legea fundamentală a statului.
Nicușor Dan a fost de la început un lider lipsit de charismă, genul de „common man”, după cum îi numesc specialiștii în campanii electorale pe cei fără farmec, care preferă să joace cartea modestei, fiindcă nu alte calități politice. La început părea să fie un progresist, cineva care a studiat în Franța, unde a învățat dincolo de matematici speciale, despre toleranță și despre democrația consensuală, în care minoritățile sunt nu doar acceptate, ci și respectate. S-a dovedit foarte repede, însă, că Nicușor Dan vrea cu adevărat să fie un om obișnuit, la fel ca majoritatea românilor, care mizează pe tradiție în opoziție cu progresul, care nu crede în drepturile omului și care vrea cu orice preț să fi printre cei care le definesc viața familială generațiilor viitoare.
A plecat oficial din USR, când formațiunea sa a vrut să se poziționeze față de referendumul pe care PSD promite să-l organizeze pentru susținerea familiei tradiționale, dar a rămas în mod neoficial să tragă sfori. La începutul anului, Nicușor Dan s-a opus venirii fostului premier Dacian Cioloș în USR, de teamă că popularitatea acestuia ar putea să-l pună în umbră. Acum susține că Cioloș e un conservator și că nu s-ar potrivi cu USR care ar fi majoritar liberal-progresist. Cel puțin așa arată consultarea internă care a avut loc săptămâna trecută, în care s-au putut exprima toți membri USR și unde 52% au votat împotriva legiferării familiei tradiționale.
Fără să fie un orator spectaculor, fără să aibă idei vizionare, fără să fi prezentat până acum un program coerent, în afară de înclinația sa homofobă, Nicușor Dan vorbește deja despre formarea unui nou partid, probabil prin ruperea facțiunii conservatoare din USR. Alături de el ar putea veni electoratul conservator sătul de PNL și de incapacitatea liberalilor de a face opoziție și care și-ar dori un partid mai integru și mai curat, ceea ce Nicușor Dan poate garanta, fără probleme.