Românii din Ucraina cer Kievului să renunțe la sintagma „limba moldovenească”  

Protest organizat de comunitatea etnicilor români din Cernăuți, Ucraina, 2017

Comunitatea românească din Ucraina solicită autorităților de la Kiev ca sintagma „limba moldovenească” să nu mai fie utilizată la nivel de stat și în spațiul public, după cea aceasta a fost înlocuită în R. Moldova cu „limba română” în Constituție și în toate legile.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care reprezintă comunitatea românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, au adresat solicitarea respectivă către președintele Volodimir Zelenski, prim-ministrul Denis Șmigal și ministrului Educației și Științei, Oksen Lisovîi.

Membrii consiliului cer, în special, ca autoritățile ucrainene „să soluționeze definitiv problema legată de predarea în inexistenta limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa și să asigure revenirea la predarea în limba română în aceste școli după o programă identică cu cea din instituțiile de învățământ din regiunile Transcarpatia și Cernăuți.

„Oficial, «limba moldovenească» este recunoscută doar în Ucraina și în «republica moldovenească transnistreană» separatistă, o creatură a Kremlinului, asociere care nu i se potrivește deloc Kievului”, se arată în adresare.

În Ucraina locuiesc peste 400.000 de etnici români.

În martie 2023, Parlamentul de la Chișinău a decis să înlocuiască sintagma „limba moldovenească” în toată legislația, punând în aplicare o hotărâre a Curții Constituționale din 2013. Instanța a stabilit atunci că prevederea din Declarația de Independență privind faptul că româna este limbă de stat în R. Moldova prevalează asupra articolului 13 al Constituției privind „limba moldovenească”.