Românii finanțează vehicule blindate pentru Ucraina

Donațiile din România finanțează construirea unei flote de vehicule blindate în amintirea unui soldat ucrainean mort pe front.

Acest autobuz, fotografiat într-o suburbie a Kievului la 23 aprilie, este unul dintre cele câteva vehicule blindate unice care au fost finanțate prin crowdfunding de către români și care sunt pe cale să fie trimise în luptele din estul Ucrainei.

Vehiculul a servit cândva ca autobuz public pentru locuitorii din Pila, în nordul Poloniei. Acum este echipat ca un spital de campanie mobil, învelit în oțel și armură Kevlar, ca în seria de filme distopice Mad Max.

Autobuzul urmează să servească drept unitate medicală și poate fi detașat la câțiva kilometri de linia frontului.

Creierul proiectului este Radu Hossu, un activist-voluntar din Brașov care a ajuns să fie urmărit pe rețelele de socializare pentru că a relatat în limba română, limba sa maternă, de pe frontul din Ucraina.

Hossu spune că un spital mobil și blindat a fost imaginat pentru prima dată de un prieten paramedic ucrainean cunoscut sub numele de indicativul militar Angel. „Avea această idee de mult timp”, spune românul.

Cabina șoferului din autobuzul blindat.

Multe dintre decesele din războiul din Ucraina au loc în timpul transportului soldaților grav răniți din teatrul de luptă către spitale aflate adesea la o distanță mare de tranșee. Unul dintre cei care au murit astfel a fost prietenul apropiat al lui Hossu, Oleg Gubal, care a fost ucis în noiembrie 2022 într-un vehicul pe care Hossu îl cumpărase cu donații românești.

Oleg Gubal

„A murit pe drumul de la linia frontului spre cel mai apropiat spital. Deci, dacă acest spital mobil blindat ar fi existat atunci, ar fi avut șanse de supraviețuire”, spune românul.

„A fost îngerul meu păzitor când eram în tranșee”, spune Hossu despre Gubal. „Se punea în permanență între mine și pericol. Întotdeauna dormeam prea mult, iar el mă trezea și îmi spunea: Haide, Radu, trebuie să te duci să mănânci acum. A fost un tip foarte, foarte bun".

După moartea soldatului ucrainean, Hossu spune că s-a simțit obligat să onoreze astfel amintirea prietenului. Complexul de autobuze blindate va purta numele soldatului ucrainean căzut la datorie.

„Am vrut să transform o tragedie în ceva bun”, spune Hossu. „Realitatea este aceasta: Gubal avea o fetiță și un băiețel. Din noiembrie, după ce a murit, și până la Crăciun, fiul său i-a tot scris lui Moș Crăciun cerându-i să îl aducă pe tatăl său înapoi acasă."

Spitalul blindat Oleg Gubal va fi însoțit de acest camion, care are un compartiment blindat în spate. În acest compartiment medicii și paramedicii vor putea face duș și dormi. Camionul va fi finisat cu aceeași vopsea verde pădure ca și autobuzul.

Hossu spune că firma de mașini personalizate din Kiev care construiește vehiculele nu i-a facturat nimic în afară de salariile muncitorilor implicați. „Proprietarul are probleme de sănătate care îl împiedică să lupte, așa că vrea să ajute la acest proiect ca o contribuție a lui.”

Un soldat ucraineano-român care a cerut să fie identificat după indicativul Rum (stânga sus) este managerul proiectului spitalului blindat.

Hossu spune că complexul Oleg Gubal a costat în total aproximativ 130 de mii de euro donați de români, cei mai mulți bani fiind cheltuiți pe echipamente medicale și blindaje de nivel militar. Hossu susține că blindajul nu a adăugat o greutate semnificativ mai mare vehiculului decât cea pe care acesta ar fi purtat-o atunci când era plin de pasageri în viața sa anterioară de autobuz public.

În același atelier în care au fost realizate celelalte vehicule blindate, se lucrează în prezent la acest vehicul de extracție conceput să ajungă pe poziții de front pentru a prelua și transporta soldații răniți la spitalul mobil. Vehiculul off-road este o combinație Frankenstein reunind pe un șasiu de camion GAZ de concepție sovietică, o cabină de camion american Ford și un compartiment de marfă blindat construit la comandă.

O grilă metalică protejează farurile spitalului mobil Oleg Gubal.

Hossu spune că a fost copleșit de românii care au donat pentru diversele sale proiecte de strângere de fonduri pentru efortul de război din Ucraina, inclusiv pensionari care au donat 50 de euro din alocațiile lor guvernamentale de 250 de euro pe lună.

„Am vorbit cu un bătrân și i-am spus: Te rog, nu face asta, ai nevoie de acești bani", își amintește Hossu. „El mi-a spus: Nu-mi luați șansa de a fi din nou util în această lume"."

Unitatea de aer condiționat și scara din partea din spate a vehiculului

Unitatea de vehicule blindate urmează să părăsească Kievul și să se îndrepte spre frontul din estul Ucrainei la începutul lunii mai.