„E o știre foarte bună pentru mine că proiectul a ajuns la final, în sfârșit”, a spus jana Horvathova, directoarea Muzeului Culturii Romilor, care administrează monumentul, citată de Associated Press.
După prăbușirea comunismului în 1989, activiștii romi încurajați de atmosfera liberală instaurată în Cehoslovacia au început demersuri pentru îndepărtarea crescătoriei de porci de la Lety, la 100 km sud de Praga. Guvernele cehoslovace și cehești care s-au succedat de atunci la putere au spus mereu că nu sunt bani.
Între august 1942 și august 1943, cam 1.300 de romi au fost internați în „tabăra de familii de țigani” de la Lety, pe teritoriul a ceea ce era atunci Protectoratul nazist al Boemiei și Moraviei.
Cel puțin 335 de oameni au murit în lagărul administrat de autoritățile locale, nu direct de naziști – iar toți ceilalți au fost trimiși la moarte la Auschwitz.
În 1995, președintele ceh Vaclav Havel a inaugurat un mic monument în apropierea fermei.
- Te-ar putea interesa și: Au omorât evrei, dar România i-a achitat. CEDO condamnă acum România
Guvernul ceh a cumpărat în 2018 cu 17 milioane de euro, de la proprietarul ei privat, crescătoria de porci înființată în anii 1970. Ea a fost demolată în 2022, permițând cercetări arheologice și începerea lucrărilor la memorial.
Doar 600 de romi din cei 6.500 care trăiau în 1942 în Cehoslovacia au supraviețuit Holocaustului.
Actuala minoritate romă de 250.000 oameni se confruntă cu discriminări și prejudecăți în țara central-europeană cu 10 milioane de locuitori.
Activiștii romi se plâng de lentoarea cu care autoritățile abordează un alt capitol dureros al istoriei recente, anume sterilizarea forțată a mii de femei rome în Cehoslovacia socialistă.
Efortul de a obține scuze și compensații pentru victimele acestei practici este îngreunat de impunerea unor criterii de eligiblitate imposibile (documente medicale de mult pierdute, sau care n-au fost emise niciodată) și de lipsa de bunăvoință a unor funcționari publici.
Cehia este criticată de asemenea periodic de organismele europene și internaționale pentru că nu pune capăt segregării rasiale în școli, într-un sistem care încă trimite copiii romi aproape automat în școli speciale, sub pretextul unor deficiențe mintale inventate.
📰 Europa Liberă este și pe Google News