România - Guvernul Orban II este totuna cu guvernul Orban I, înlăturat recent

Prim-ministrul român Ludovic Orban

În România, conducerea PNL a decis ca prim-ministrul desemnat Ludovic Orban să meargă în Parlament cu aceeași echipă pentru a cere votul de încredere pentru noul guvern, iar programul de guvernare a fost actualizat și completat cu câteva măsuri. Săptămâna trecut guvernul lui Orban a fost destituit după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost votată de Parlament. După consultările cu partidele parlamentare, președintele Iohannis a spus că, deși îl desemnează pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern, ar prefera să aibă loc alegeri anticipate.

Noul cabinet se va înfățișa în Parlament cu un nou programul de guvernare din care au fost eliminate măsurile deja adoptate în cele trei luni de guvernare. Programul a fost completat cu propuneri noi, din domeniul fondurilor europene și al administrației. De fapt, PNL se așteaptă ca și această formulă să fie respinsă de majoritatea formată din PSD, Pro România, ALDE și UDMR.

Strategia PNL, prezentată în ultimele zile, este ca parlamentarii liberali să participe la audierile miniștrilor în comisii, să fie prezenți în plen la ședința în care se va da votul pentru învestitură, pentru a asigura cvorumul, dar să nu voteze.

Obiectivul PNL este să fie respinse două propuneri de guvern pentru ca președintele să poată dizolva Parlamentul și să se ajungă la alegeri anticipate. Aflați mai multe amănunte pe pagina de Internet Radio Europa Liberă România, adică AICI.