România: cel mai drastic regim de restricții sanitare din UE (Avocatul poporului)

Un bilanț făcut de Avocatul Poporului, la șase luni de când România a început să funcționeze în regim de stare de urgență, apoi de alertă, arată că statul a luat „cele mai drastice măsuri” prin care a restricționat drepturi și libertăți.

Se împlinesc 180 de zile, adică aproape jumătate de an, de când România funcționează în regim extraordinar: de pe 16 martie a intrat de două ori în stare de urgență, apoi de patru ori în stare de alertă, în vigoare și astăzi, până pe 15 octombrie. Acest regim a venit la pachet cu puteri sporite pentru autorități, în perioada pandemiei de Covid-19, dar și cu restrângerea unor drepturi și libertăți pentru cetățeni.

Este „cea mai lungă perioadă de restricții” din Uniunea Europeană, arată instituția Avocatului Poporului, într-un raport privind interpelările și acțiunile din ultimele șase luni de când România a intrat prima dată în stare de urgență.

În această perioadă, în România, spre deosebire de alte țări din UE, „au fost luate cele mai drastice măsuri în sensul restrângerii unor drepturi și libertăți”, consideră Avocatul Poporului. De asemenea, au fost date „cele mai multe amenzi” din UE cetățenilor care nu au respectat restricțiile impuse de autorități – peste 300.000 de amenzi în cuantum de 120 de milioane de euro, conform instituției.

Aceasta a fost una dintre cele mai mari probleme din această perioadă de restricții, consideră și Georgiana Gheorghe, directoarea executivă a APADOR-CH, contactată de Europa Liberă.

Mai multe: romania.europalibera.org