România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”

Ministrul de externe român, Bogdan Aurescu.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a cerut din nou Ucrainei să garanteze drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, în primul rând la educație în limba maternă – un drep limitat de noua lege ucraineană a educație și care afectează toate minoritățile recunoscute.

### Vezi și... ### Istoria RASS Moldovenească (1924-1940) (IV): Inventarea limbii „moldovenești” sovietice (8)

În cadrul unei întrevederii de sâmbătă, la Antalya, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba – în marginea Forumului de Diplomaţie- Aurescu a repetat și cererea către Ucraina ca, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Kievul să recunoască oficial inexistenţa „limbii moldoveneşti”.

Ministrul român a subliniat și necesitatea reluării activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a finalizării negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învăţământului. Omologul ucrainean a confirmat deschiderea părţii ucrainene pentru finalizarea formalităţilor necesare cât mai curând, relatează Agerpres.

Cei doi miniștrii au discutat și situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei.